Μπορεί η διακοπή του καπνίσματος να μειώνει τους κινδύνους για την υγεία μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται 10 με 15 χρόνια, για να επανέλθουμε πλήρως με έναν άνθρωπο που δεν καπνίζει. Μάλιστα νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» υποστηρίζει ότι συγκεκριμένοι κίνδυνοι μπορεί να διατηρηθούν ακόμη και 25 χρόνια μετά.

Ads

Η έρευνα που περιορίζεται στη μελέτη των καρδιαγγειακών ασθενειών, διαπιστώνει ότι η ημερήσια ποσότητα καπνίσματος επηρεάζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των κινδύνων.

Οι γιατροί θεωρούν ότι από τα πρώτα χρόνια της διακοπής του καπνίσματος το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται σημαντικά, ένα χρόνο μετά ο κίνδυνος για έμφραγμα ελαττώνεται στο μισό και ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο πέφτει στο επίπεδο των μη-καπνιστών.

Αλλά στην μελέτη στην οποία ρωτήθηκαν 8.000 άτομα για το αν ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών ασθενειών μειωνόταν από τα πρώτα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, 2.300 άτομα που κάπνιζαν πολύ και τους αφορούσε η συγκεκριμένη συνθήκη επιβεβαίωσαν ότι χρειάζεται από 5 με 10 χρόνια έως και 25 χρόνια για να εξαλειφθεί ο κίνδυνος που προκαλεί το τσιγάρο.

Ads

«Δεν υπάρχει χρονικό διάστημα μετά το οποίο το κάπνισμα παύει να αποτελεί κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν επηρεάζεται μόνο από τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει κανείς καθημερινά αλλά και από το πόσα χρόνια είναι καπνιστής. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου είναι η διακοπή του καπνίσματος», τονίζει η υπηρεσία «Tabac Info».