Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης κατασκεύασαν ένα νανομόριο, με το οποίο μπορούν και ανιχνεύουν έγκαιρα την αρτηριοσκλήρυνση. Τα Nannoburrs, όπως ονομάστηκαν, εντοπίζουν μόνο τα κατεστραμμένα κύτταρα στα τοιχώματα των αγγείων και έτσι μπορεί να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία μόνο σε αυτά.

Ads

Η σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά, ή αλλιώς η αρτηριοσκλήρυνση, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε έμφρακτα που προκαλούν καρδιακή προσβολή.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό έντυπο, οι ειδικοί χρησιμοποιούν για τη διάνοιξη φραγμένων αγγείων μέχρι στιγμής, , μικροσκοπικά μπαλόνια και ύστερα τοποθετούν ένα μικρό σωλήνα, stent ονομάζεται, για να παραμένουν ανοιχτά.

Συχνά η διαδικασία αυτή όμως, προκαλεί την νέα αύξηση ιστού γύρω από τον σωλήνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο εκ νέου φράξιμο της αρτηρία. Η μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης, προσφέρει έναν άλλο τρόπο ώστε να οδηγηθούν τα σωστά φάρμακα, στο σωστό μέρος.

Ads

Τα nanoburrs επικαλύπτονται με πρωτεΐνες που μπορούν να κολλήσουν μόνο πάνω στο τοίχωμα του αγγείου που ονομάζεται βασική μεμβράνη του. Τα νανομόρια δρουν μόνο όταν το τοίχωμα του αγγείου είναι κατεστραμμένο με αποτέλεσμα να στοχοποιούνται και να θεραπεύονται μόνο τα φραγμένα αγγεία.

Μόλις τοποθετηθούν στο αγγείο, δημιουργείται μια αντίδραση για να απελευθερωθεί το φάρμακο. Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να ολοκληρώνεται η απελευθέρωση του φαρμάκου σε χρονικό διάστημα 12 ημερών.

Επιστήμονες δηλώνουν πως η μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς σε μερικά χρόνια. Ο καθηγητής Peter Weisseberg, διευθύνων ιατρός του British Heart Foundation δήλωσε επί του θέματος: «Ενώ η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ελπιδοφόρα, υπάρχουν πολλά εμπόδια, που χρειάζονται χρόνο για να ξεπεραστούν μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείται τακτικά σε ασθενείς».

Η εφαρμογή της νανοτεχνολογίας θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σύμφωνα με τους επιστήμονες και θα επιφέρει επανάσταση στην ιατρική. Νέα νανοϋλικά δίνουν ελπίδες για τη θεραπείες καρκινικών νόσων, νεφρών και καρδιάς. Στο άμεσο μέλλον, νανοσωματίδια χρυσού ή μαγνήτη θα στοχεύουν ακριβώς στα καρκινικά κύτταρα και θα καταστρέφουν τον αρχικό όγκο χωρίς να επιβαρύνουν τα υγιή κύτταρα.

Πηγή: BBC