Γονίδιο που σχετίζεται και ρυθμίζει τους χρόνιους πόνους εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες γεγονός που θα βοηθήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, στη δημιουργία αποτελεσματικότερων αναλγητικών φαρμάκων.

Ads

Ο εντοπισμός του γονιδίου HCN2 μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φαρμάκων που θα έχουν την ιδιότητα να μπλοκάρουν την πρωτεΐνη που παράγεται από το εν λόγω γονίδιο με αποτέλεσμα την καταπολέμηση του νευροπαθητικού πόνου που προέρχεται από βλάβη στα νεύρα.

Το γονίδιο HCN2 βρίσκεται στις απολήξεις των νεύρων που είναι ευαίσθητες στον πόνο. Με πειράματα οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Πίτερ Μακ Νότον, επικεφαλή του τμήματος φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, εξάλειψαν με γενετική τροποποίηση σε ποντίκια αυτό το γονίδιο γεγονός που είχε αποτέλεσμα την εξάλειψη του νευροπαθητικού πόνου. Επιπλέον, είναι σημαντικό ότι το γονίδιο αυτό δεν εξαλείφει τους προειδοποιητικούς πόνους.

Στην Ευρώπη ξοδεύονται περισσότερα από 200 δις ευρώ κάθε χρόνο και 150 δις δολάρια στις ΗΠΑ για φάρμακα που βοηθούν στην καταπολέμηση του πόνου. Ένας στους πέντε Ευρωπαίος υπολογίζεται ότι υποφέρει από χρόνιο πόνο ενώ το 22% των ανθρώπων που έχουν χρόνιους πόνους υποφέρουν από κατάθλιψη και το 25% χάνει τη δουλειά του.

Ads