Εντοπίστηκε το γονίδιο που ευθύνεται για το γκριζάρισμα στο μαλλί! Κι όχι μόνο. Μια επιστημονική ομάδα στο Λονδίνο κατάφερε να εντοπίσει επίσης τα γονίδια που επηρεάζουν την πυκνότητα στο μούσι αλλά και τα φρύδια!

Ads

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καουστμπούχ Αντικάρι του Τμήματος Κυτταρικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν γενετικά περίπου 6.400 ανθρώπους (55% γυναίκες – 45% άνδρες), πριν καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. 

Το γονίδιο που ευθύνεται για το γκριζάρισμα είναι το IRF4 και εμπλέκεται στην παραγωγή και αποθήκευσης μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που καθορίζει το χρώμα του δέρματος, της τρίχας και των ματιών.

Το γκριζάρισμα είναι πολύ πιο συχνό στους Ευρωπαίους σε σχέση με άλλους πληθυσμούς και αυτό πιθανώς εξηγείται επειδή το «ένοχο» γονίδιο IRF4 συναντάται σχεδόν μόνο σε ανθρώπους ινδό – ευρωπαϊκής καταγωγής.

Ads

Το γονίδιο PRSS53 επηρεάζει πόσο κατσαρά θα γίνουν τα μαλλιά, το EDAR πόσο πυκνό θα είναι το μούσι, το FOXL2 πόσο πυκνά θα είναι τα φρύδια και το PAX3 αν τα φρύδια θα είναι ενωμένα πάνω από την μύτη (σύνοφρυς).
 
Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι κανένα γονίδιο δεν «δουλεύει» από μόνο του για να κάνει τα μαλλιά κατσαρά ή το μούσι πολύ πυκνό, αλλά συμβάλλει μαζί με άλλους παράγοντες, γενετικούς, ψυχολογικούς (π.χ. μια τραυματική κατάσταση) και περιβαλλοντικούς.

Στο παρελθόν είχαν ανακαλυφθεί τα γονίδια που σχετίζονταν με τη φαλάκρα και το χρώμα των μαλλιών. Τώρα προστίθενται και οι νέες ανακαλύψεις που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στην ιατρική και στην κοσμετολογία, όσο και στην… εγκληματολογία.