Στην δημιουργία ενός νέου τύπου προσωρινού βηματοδότη προχώρησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγο των ΗΠΑ.

Ads

Η λιλιπούτεια αυτή συσκευή, που είναι ακόμη στο στάδιο των δοκιμών σε ζώα, μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει όσους ανθρώπους χρειάζονται προσωρινό βηματοδότη μετά από έμφραγμα ή εγχείρηση καρδίας. Ταυτόχρονα θα αποτελούσε και προσωρινή λύση για όσους περιμένουν μόνιμο βηματοδότη.

Οι τωρινοί προσωρινοί βηματοδότες, χρειάζονται σύνδεση με εξωτερική συσκευή μέσω καλωδίου το οποίο εκθέτει τον ασθενή σε μολύνσεις και ταυτόχρονα περιορίζει την κινητικότητα του. Όταν η συσκευή δεν χρειάζεται πλέον, η αφαίρεση της γίνεται χειρουργικά, κάτι που ενδέχεται όμως να προκαλέσει βλάβη στους καρδιακούς ιστούς.

Ο νέος βηματοδότης ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς, μιας και δέχεται ενέργεια από ασύρματα, μέσω μιας ειδικής κεραίας, που χρησιμοποιεί τεχνολογία NFC (Near Field Communication), που χρησιμοποιούν και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα για την διενέργεια ανέπαφων πληρωμών.

Ads

Το βάρος της συσκευής είναι λιγότερο από μισό γραμμάριο, ενώ έχει πάχος 250 εκατομμυριοστών του μέτρου.

Ταυτόχρονα τα βιοδιασπώμενα υλικά από τα οποία αποτελείται, απορροφώνται από τον οργανισμό σε διάστημα 5 με 7 εβδομάδων, καθιστώντας περιττή την χειρουργική αφαίρεση της συσκευής.

Με την περαιτέρω μελέτη και βελτίωση της συσκευής, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορεί να εισάγεται στον ασθενή εύκολα μέσω φλέβας του χεριού ή του ποδιού.