Επιστήμονες επινόησαν έναν νέο «έξυπνο» επίδεσμο, που αντιλαμβάνεται πότε μια πληγή έχει επουλωθεί, χωρίς ο γιατρός να χρειαστεί να την ελέγξει.
Ο νέος αυτός επίδεσμος, που αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία, περιλαμβάνει έναν αισθητήρα που ανιχνεύει τα επίπεδα υγρασίας, έναν κρίσιμο δείκτη για το εάν μια πληγή έχει ιαθεί πλήρως.
Τα δεδομένα του αισθητήρα μεταδίδονται στην συνέχεια ασύρματα, μέσω μια ειδικής εφαρμογής σε ένα έξυπνο τηλέφωνο. Έτσι οι γιατροί μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση την πληγής από απόσταση χωρίς να πειράξει τον επίδεσμο.
Με τους συνηθισμένους επιδέσμους, ένας γιατρός για να ελέγξει την υγρασία μιας πληγής, έπρεπε να αφαιρέσει πρώτα τον επίδεσμο, κάνοντας ζημία στον ουλώδη ιστό που δημιουργείται κατά την διάρκεια της επούλωσης πάνω στο τραύμα.
Αν και ο επίδεσμος βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του πρωτοτύπου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούσε στο μέλλον, να επιτρέψει την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των τραυμάτων σε πραγματικό χρόνο με ευκολία.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσο μια πληγή έκλεισε ή όχι. Τέτοιοι παράγοντες είναι η θερμοκρασία, τα επίπεδα γλυκόζης, η οξύτητα της και τέλος σαν πιο σημαντικός παράγοντας η υγρασία.
Αν ο επιδερμικός ιστός είναι πολύ ξηρός τότε μοιάζει αποξηραμένος. Πολύ υγρός και γίνεται λευκός και γεμάτος ρυτίδες, σαν να πέρασε το σώμα πολύ ώρα βυθισμένο στο νερό.
Όσον αφορά το κόστος ενός τέτοιου επιδέσμου, οι ερευνητές ελπίζουν οτι αυτό θα είναι αρκετά χαμηλό, εφόσον και οι ίδιοι χρησιμοποίησαν οικονομικά υλικά για την εξέλιξη και κατασκευή του.
«Δημιουργήσαμε διαφορετικούς τύπους επιδέσμου, απο διαφορετικά στρώματα υλικού και ξεχωριστά χαρακτηριστικά» δήλωσε ο Luca Possanzini επικεφαλής της σχετικής μελέτης του Πανεπιστημίου της Μπολόνια. «Στόχος είναι να αναπτυχθεί διαφορετικός επίδεσμος για κάθε διαφορετικό τύπο πληγων, απο απλά κοψίματα μέχρι εγκαύματα», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα ο Luca Possanzini τόνισε, ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτιστοποίηση της γεωμετρίας του αισθητήρα υγρασίας και ταυτόχρονα χρειάζεται να διασαφηνίσουν οι ειδικοί, τα σωστά δεδομένα των αισθητήρων που υποδηλώνουν ότι επήλθε η ίαση.
Για την δοκιμή της αποτελεσματικότητας του επιδέσμου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνητή μορφή εξίδρωσης, του υγρού που βγαίνει από τις πληγές ουσιαστικά, φέροντας το σε επαφή με τον ίδιο τον επίδεσμο. Ο έξυπνος επίδεσμος φάνηκε να έχει υψηλή ευαισθησία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, δίνοντας τις κατάλληλες ενδείξεις για ξηρή, υγρή και κορεσμένη κατάσταση.
Περαιτέρω κλινικές δοκιμές και πειραματισμοί με διαφορετικά υλικά και σχήματα δίνουν ελπίδες στους ειδικούς ότι τέτοιους τύπου επίδεσμοι, θα καταστούν πολύτιμα εργαλεία για κάθε χρήση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >