Στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών βρίσκεται το εμβόλιο της Astrazeneca, μετά και τις παρενέργειες και ιδιαίτερα τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί.

Ads

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία τα πανδημίας στη χώρα μας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου,  έδωσε διευκρινίσεις, σημειώνοντας πως οι θρομβώσεις έχουν παρατηρηθεί μόνο μετά την πρώτη δόση και ποτέ σε άτομο που έχει λάβει και τη δεύτερη.

Ταυτόχρονα, δήλωσε πως «η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα για το φαινόμενο των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Επίσης, είπε πως τα άτομα που εμφάνισαν θρομβώσεις δεν είχαν αντίστοιχο ιστορικό και πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης».
Παράλληλα, είπε ότι η πιθανότητα θρόμβωσης εμφανίζει αυξητική τάση στις μικρότερες ηλικίες.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς και την τελευταία ενημέρωση που έκανε ο ΕΜΑ, πρόκειται για μία σπάνια ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Ads

Συγκεκριμένα, εμφανίζονται θρομβώσεις σε 1 άτομο από 100.000 χιλιάδες που έχουν κάνει το εμβόλιο, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της σπάνιας παρενέργειας, είναι 2 στους 1 εκατ. ανθρώπους.

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με την Αιματολογική Εταιρεία, δεν συνιστάται χορήγηση αντιπηκτικών σε άτομα που θα εμβολιαστούν», ενώ πρόσθεσε πως «ο σπάνιος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας αφορά μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca».