Ελπίδες για την θεραπεία του Αλτσχάιμερ γεννά ένα αντικαρκινικό φάρμακο, το οποίο αποκατέστησε τις φυσιολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που έπασχαν από μία μορφή της νόσου.

Ads

 
Η βεξαροτένη, η ουσία που χορηγήθηκε στα ποντίκια, εξαφάνισε σχεδόν το 75% των πλακών της βήτα-αμυλοείδης, της πρωτεΐνης της οποίας η συσσώρευση αποτελεί ένα από τα βασικότερα παθολογικά χαρακτηριστικά του Αλτσχάιμερ, ενώ, παράλληλα, αντέστρεψε και τα συμπτώματα της νόσου.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science, εντός 72 ωρών, τα ποντίκια άρχισαν αν συμπεριφέρονται φυσιολογικά. Όπως σημειώνει ο Ντάνιελ Γουέσον, καθηγητής νευροεπιστημών στη σχολή ιατρικής Κέις Γουέστερν στο Κλίβελαντ του Οχάιο, τα ποντίκια ξαναβρήκαν τη μνήμη τους και την όσφρησή τους.
 
Πρόκειται για «ανακάλυψη χωρίς προηγούμενο», υποστήριξε η Πέιτζ Κράμερ, που συμμετείχε στην επιστημονική έρευνα, και πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα η καλύτερη θεραπεία που χρησιμοποιούσαμε στα ποντίκια στο εργαστήριο χρειαζόταν πολλούς μήνες για να εξαλείψει τις πλάκες της βήτα-αμυλοείδης».
 
«Το φάρμακο αυτό είναι αποτελεσματικό στα ποντίκια και ο επόμενος στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι δρα με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους», σημείωσε ο Γκάρι Λάντρεθ, καθηγητής νευροεπιστημών του Κέις Γουέστερν. «Βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της προσπάθειάς μας να μετατρέψουμε αυτήν την ανακάλυψη σε θεραπεία», τόνισε.
 
Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Γουέσον εξέφρασε την ελπίδα του πως «τα πρώτα αποτελέσματα μίας προκαταρκτικής κλινικής δοκιμής θα υπάρξουν μέσα σε ένα χρόνο».