Πολλοί είναι οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο που υποφέρουν από φρκτούς πόνους ή ακόμα και έχουν χάσει τη ζωή τους από ελαττωματικά ιατρικά εμφυτεύματα, που η κυκλοφορία τους έχει επιτραπεί στην αγορά χωρίς να έχουν περάσει τον απαραίτητο έλεγχο ή πολλές φορές είναι λάθος ρυθμισμένα ή ακόμα και από την έλλειψη διαφάνειας και την αδυναμία των γιατρών να μιλήσουν για την επικινδυνότητά τους, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα.

Ads

Οι βηματοδότες, τα τεχνητά μέλη, τα εμφυτεύματα στήθους και διάφοροι μέθοδοι αντισύλληψης για γυναίκες όπως το σπιράλ, συγκαταλέγονται στις «συσκευές» που προκάλεσαν τραυματισμούς και είχαν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποβληθούν σε νέες χειρουργικές επεμβάσεις, να υποφέρουν από φρικτούς πόνους, να έχουν διάφορες άλλες παρενέργειες ή να χάσουν ακόμα και τη ζωή τους. Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει συγκεντρώσει 5,4 εκατομμύρια αναφορές «ανεπιθύμητων παρενεργειών» κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ έχουν παρατηρηθεί προβλήματα σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν υποστεί τραυματισμούς 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι και έχουν καταγραφεί 83,000 θάνατοι. Παράλληλα, σχεδόν 500.000 ανέφεραν ότι προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενώ εμφυτεύματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εμφυτεύματα δεν είχαν καν δοκιμαστεί σε ασθενείς πριν βγουν στο εμπόριο. Όπως αναφέρει ο Guardian, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ρυθμιστικές αρχές έλαβαν 62.000 αναφορές «ανεπιθύμητων συμβάντων» που συνδέονταν με ιατροτεχνολογικά προϊόντα μεταξύ του 2015 και του 2018. Το ένα τρίτο των περιστατικών αυτών είχε σοβαρές επιπτώσεις για τον ασθενή και 1.004 είχαν ως αποτέλεσμα θάνατο.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνες που έκαναν 252 δημοσιογράφοι από 59 μέσα ενημέρωσης σε 36 χώρες, οι οποίες έχουν αποκαλύψει πολυάριθμα προβλήματα στην παγκόσμια βιομηχανία, αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ads

Παραδείγματα προβλημάτων στην αγορά περιλαμβάνουν:

  • Αντικατάσταση αντισυλληπτικού πλέγματος στις γυναίκες που πωλούνται σε νοσοκομεία χωρίς κλινικές δοκιμές
  • Ασθενείς που έχουν ελαττωματικούς βηματοδότες, παρόλο που οι κατασκευαστές είχαν επίγνωση των προβλημάτων
  • Επιπλοκές με το πλέγμα που τοποθετείται για προβλήματα κήλης
  • Αρμόδιοι που εγκρίνουν αντικαταστάσεις εμφυτευμάτων στην σπονδυλική στήλη τα οποία στη συνέχεια διαλύονται και αποβάλλονται
  • Χειρουργοί που παραδέχονται ότι δεν μπορούν να μιλήσουν στους ασθενείς για τους κινδύνους που δημιουργούν τα εμφυτεύματα
  • Ασθενείς στην Αυστραλία στους οποίους έχουν δοθεί συσκευές τις οποίες έχει εγκρίνει η ρυθμιστική αρχή βάσει της έγκρισής τους στην Ευρώπη
  • Ευρήματα που δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με το επίπεδο των συσκευών ελέγχου που γίνονται πριν και μετά την κυκλοφορία των εμφυτευμάτων στην αγορά

Οι πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που προκαλούν τέτοια εμφυτεύματα παραμένουν «κρυφές» σε πολλές χώρες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να κάνουν την έρευνα που τους έχουν συστήσει. Σύμφωνα με τον καθηγητή Derek Alderson, πρόεδρο του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών, υπήρχαν αρκετά περιστατικά που αφορούσαν ελαττωματικές συσκευές, που καταδεικνύουν την ανάγκη για δραστικές ρυθμιστικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής υποχρεωτικών εθνικών μητρώων για όλες τις εμφυτεύσιμες συσκευές. «Σε αντίθεση με τα φάρμακα, πολλές χειρουργικές καινοτομίες εισάγονται χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες κλινικές δοκιμές. Αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των ασθενών και την εμπιστοσύνη του κοινού» ανέφερε o Alderson.

Ο Guardian, το BBC, η Le Monde και η Süddeutsche Zeitung, συντονισμένοι από τη Διεθνή Κοινοπραξία Διερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), ερεύνησαν εξονυχιστικά χιλιάδες έγγραφα και έκαναν πολλές συνεντεύξεις με ασθενείς και γιατρούς, για να αποκαλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ιατρικής κοινότητας.

Μεταξύ των ανησυχιών που δημιουργούνται από το Implant Files project είναι ότι οι κατασκευαστές είναι υπεύθυνοι για τη δοκιμή των προϊόντων τους και μετά από την εμφάνιση ελαττωμάτων τους επιτρέπεται να εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Guardian έχει βρει στοιχεία για γιατρούς που έχουν στενή σχέση με την βιομηχανία των εμφυτευμάτων και φαίνονται πρόθυμοι, ανεξάρτητα από τους κινδύνους, να υιοθετήσουν άμεσα τις τελευταίες συσκευές για να ανέλθουν επαγγελματικά και να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Παράλληλα, τα σχέδια αυστηρότερων ευρωπαϊκών κανόνων έχουν αποδυναμωθεί μετά την άσκηση πιέσεων από τη βιομηχανία εμφυτευμάτων, σύμφωνα με ένα τεράστιο όγκο εγγράφων που αποκαλύφθηκε. «Έχω δει να ασκείται φοβερή πίεση σχετικά με την νομοθεσία για την εσωτερική αγορά για τα τρόφιμα, τα αυτοκίνητα, τον καπνό, κλπ. στα 25 χρόνια που βρισκόμουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε στον Guargian ο Dagmar Roth-Behrendt, Γερμανός ευρωβουλευτής που ηγήθηκε στην κίνηση της ΕΕ για την αναθεώρηση της ρύθμισης στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν αναφορές που αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν «απρόσμενα» περιστατικά κατά μέσο όρο κάθε μισή ώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Οι αναφορές αφορούσαν πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αναπηρικών αμαξιδίων, των κρεβατιών και των καθετήρων, καθώς και των εμφυτευμάτων. Τα κολπικά πλέγματα και άλλα ιατροτεχνικά προϊόντα για τα γόνατα εμφανίστηκαν στην κορυφή της λίστα με τα πιο προβληματικά εμφυτεύματα.

Οι κανόνες που καθιστούν πιο αυστηρή την έγκριση των συσκευών πρόκειται να εισαχθούν στην Ευρώπη το 2020. Αλλά οι επικριτές παραμένουν σκεπτικοί. Πολλές συσκευές βγαίνουν στην αγορά χωρίς να έχουν γίνει νωρίτερα οι απαραίτητες δοκιμές. Ο Carl Heneghan, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι οι συστηματικές ελλείψεις στον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα ιατρικά εμφυτεύματα δείχνει ότι «οι ασθενείς γίνονται συχνά πειραματόζωα χωρίς να το γνωρίζουν», ενώ πρόσθεσε ότι «οι κανόνες που θα εισαχθούν στην Ευρώπη δεν θα επιλύσουν ριζικά το πρόβλημα».