Διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της βιομηχανίας των αλκοολούχων ποτών και του ηγετικού στην Αγγλία περιοδικού στα θέματα ιατρικής και υγείας British Medical Journal, ύστερα από κατηγορίες κατά της βιομηχανίας λόγω εφαρμογής αμφισβητήσιμων πρακτικών προώθησης των προϊόντων τους στους νέους ανθρώπους.

Ads

Εσωτερικά έγγραφα της βιομηχανίας που περιήλθαν στην κατοχή της επιτροπής για τη δημόσια υγεία, για την πρόσφατη αναφορά της πάνω στο αλκοόλ. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι εταιρίες «σπρώχνουν τα όρια» του κώδικα για τη διαφήμιση του αλκοόλ, σύμφωνα με τους ερευνητές που δημοσίευσαν στο British Medical Journal (BMJ).

Οι εταιρείες προχωρούν σε έρευνες αγοράς σε έφηβους 15 και 16 ετών, προκειμένου να στοχεύσουν τις καμπάνιες τους και κάνουν πολλές αναφορές στην ανάγκη να στρατολογηθούν νέοι καταναλωτές αλκοολούχων καθώς και να εδραιωθεί η πίστη τους στο προϊόν, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Το Lambrini, ένα αλκοολούχο που απευθύνεται σε νεαρές γυναίκες, περιγράφεται ως «ποτό για παιδιά» και το WKD ανέφερε τους καταναλωτές που στόχευε ως «νέους 18χρονους». Η Smirnoff Ice αναφέρει ότι επιθυμεί να γίνει «η πλέον αξιοσέβαστη νεανική φίρμα (ξεπερνώντας το αποσμητικό Lynx».

Ads

Η βιομηχανία του αλκοόλ ξοδεύει περίπου 800.000.000 στερλίνες ετησίως για να προωθήσουν την κατανάλωση αλκοολούχων στη Μεγάλη Βρετανία.

Η ανάλυση του BMJ πραγματοποιήθηκε από ομάδα υπό τον καθηγητή Gerard Hastings, διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικού Marketing στο Πανεπιστήμιο του Stirling. Οι συντάκτες επισημαίνουν την ανάγκη να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία σχετικά με τη διαφήμιση και τη βιομηχανία του αλκοόλ και προτείνουν μια ανεξάρτητη αρχή να εξετάζει και εγκρίνει όλες τις διαφημίσεις αλκοολούχων.

Η βιομηχανία του αλκοόλ αντέδρασε έντονα. Ο David Poley, στέλεχος της Portman Group, ενός εμπορικού ομίλου παραγωγών αλκοολούχων, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για το ρυθμιστικό σύστημα σχετικά με το αλκοόλ στην Βρετανίας, το οποίο θαυμάζουν σε όλο τον κόσμο. Ο Gerard Hastings έψαξε εξονυχιστικά χιλιάδες σελίδες εσωτερικών εταιρικών εγγράφων για marketing για λογαριασμό της επιτροπής υγείας. Απέτυχε να εντοπίσει κάποια απόδειξη πραγματικής άσκησης κακής πρακτικής. Έτσι, καταφεύγει σε σπίλους και υπαινιγμούς. Επιθυμούμε ο Gerard Hastings να δημοσιεύσει την κριτική του σε μια διαφήμιση. Τότε η ASA δικαίως θα την απαγορεύσει ως παραπλανητική».

Πηγή: https://www.independent.co.uk