Έκλεισαν οι κινεζικές αρχές τα 14 από τα 17 εργοστάσια κατασκευής μπαταριών μολύβδου που έχει η Σανγκάη, μετά τις ιατρικές εξετάσεις που αποκάλυψαν τη μόλυνση από μόλυβδο 32 παιδιών στη χώρα.

Ads

 
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας, τα εργοστάσια  έκλεισαν προκειμένου να υποβληθούν σε κανονισμούς ασφαλείας.

Μεταξύ των εργοστασίων που έκλεισαν είναι και ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με αμερικανικά κεφάλαια του ομίλου Johnson Controls, το οποίο θα παραμείνει κλειστό έως τα τέλη της χρονιάς και που μπορεί να είναι η αιτία της δηλητηρίασης των παιδιών, σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα Shanghai Daily.

Η Johnson Controls, μια εταιρία των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε τη διακοπή της λειτουργίας του προσωρινά αλλά απορρίπτει την ευθύνη για τη μόλυνση των παιδιών», γράφει η Ημερησία της Σανγκάης.

Ads

«Στη βάση των πληροφοριών που διαθέτουμε σήμερα, δεν νομίζουμε ότι το εργοστάσιο μας προκάλεσε ένα τέτοιο επίπεδο ρύπανσης στην περιοχή” αναφέρει ανακοίνωση του ομίλου.

Ύστερα από εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 1.100 παιδιά, αυξήθηκε σε 32 από 25 που ήταν την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός αυτών που παρουσιάζουν αφύσικα υψηλά επίπεδα μολύβδου και ζουν κοντά στα εργοστάσια μπαταριών μολύβδου στη μεγαλύτερη κινεζική πόλη, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα.

Η δηλητηρίαση από μόλυβδο, που μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και νοητική υστέρηση στα παιδιά, είναι αρκετά συχνή στην Κίνα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) δημοσίευσε τον Ιούνιο μια έκθεση που κατηγορεί αξιωματούχους τεσσάρων επαρχιών (Χενάν, Γιουνάν, Σαανσί και Χιουνάν) ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν το μέγεθος της δηλητηρίασης από μόλυβδο στα παιδιά, κυρίως περιορίζοντας την πρόσβαση στις ιατρικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το Human Rights Watch, τα αποτελέσματα των ιατρικών αναλύσεων μερικές φορές δεν γίνονται γνωστά στα θύματα ή τις οικογένειές τους. Παιδιά με υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη ή λαμβάνουν μόνο ως σύσταση να καταναλώνουν τροφές που μειώνουν το επίπεδο του μολύβδου στον οργανισμό, όπως τα μήλα, το σκόρδο, το γάλα, τα αυγά.