Το γερμανικό κοινωνικό κράτος πρόνοιας έκανε πρόσφατα μία προσθήκη: πρόκειται για μία αίθουσα όπου μπορεί να γίνει κατανάλωση αλκοόλ από άνεργους αλκοολικούς πολίτες στην πόλη Kiel – μια καινοτομία η οποία τράβηξε την προσοχή των γειτονικών πόλεων, οι οποίες πλέον σκέφτονται να μιμηθούν αυτό το παράδειγμα.

Ads

Η αίθουσα ονομάζεται Sofa και μοιάζει με τις μικρές pubs της εργατικής τάξης που αφθονούν στις γερμανικές πόλεις – και η αλήθεια είναι ότι και σε αυτή την αίθουσα καταναλώνεται περίπου η ίδια ποσότητα αλκοόλ. Στην αίθουσα συγκεντρώνονται τακτικά περί τους 70 θαμώνες, ηλικίας 18 έως 70, στους τοίχους κρέμονται αφίσες ποδοσφαίρου, μια τηλεόραση είναι πάνω από το μπαρ και μένει πάντα ανοιχτή, συνήθως όμως με τον ήχο κλειστό.

Τα έξοδα της αίθουσας καλύπτονται από τα λεφτά των φορολογούμενων. Η αίθουσα Sofa είναι η πρώτη ειδική αίθουσα κατανάλωσης αλκοόλ από αλκοολικούς της Γερμανίας. Οι περισσότεροι θαμώνες είναι βαριά αλκοολικοί και τους επιτρέπεται να φέρνουν τις δικές τους φτηνές μπύρες και σανγκριά. Το ίδιο το μπαρ σερβίρει μόνον ελαφρά ποτά και δυνατό καφέ.

Το πείραμα της Kiel έχει μέχρι στιγμής σημειώσει επιτυχία. Άνεργοι αλκοολικοί οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές, και που στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί με πολίτες όντας υπό την επήρεια κραιπάλης, σταδιακά μετακινήθηκαν στον πιο φιλόξενο χώρο της αίθουσας Sofa.

Ads

Το πείραμα αυτό τράβηξε την προσοχή κρατικών αξιωματούχων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι περισσότερες γερμανικές πόλεις αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και οι τοπικοί άρχοντες καλούν συχνά τους ομολόγους τους στην Kiel για να ακούσουν τις εμπειρίες τους. Αξιωματούχοι από δυο άλλες πόλεις, το Freiburg και το Hamburg, έδειξαν τέτοιο ενδιαφέρον που ήρθαν αυτοπροσώπως μέχρι την Kiel για να δουν μόνοι τους το project αυτό. Μάλιστα, το Dortmund στην δυτική Γερμανία είναι πιθανόν ότι θα ανοίξει τη δική του εκδοχή της αίθουσας Sofa σύντομα, στην περιοχή Nordstadt η οποία πλήττεται από υψηλή ανεργία.

Κάτοικοι και αξιωματούχοι από το Dortmund έχουν μπουχτίσει από την οσμή των ούρων, τις παιδικές χαρές γεμάτες σπασμένα μπουκάλια και τις οχλήσεις των μεθυσμένων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι προσπάθειες των περισσότερων πόλεων να λύσουν το πρόβλημα με το να απομακρύνουν από τις κεντρικές περιοχές, επιβάλλοντας μερική απαγόρευση αλκοόλ, όπως στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου, απέτυχαν. Οι αλκοολικοί απλά μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές και δημιούργησαν εκεί τα ίδια προβλήματα.

Η αίθουσα Sofa, από την άλλη, σημείωσε επιτυχία από την αρχή. Σπάνια σημειώνονται βίαιες διενέξεις, και όποιος δημιουργήσει πρόβλημα αποκλείεται προσωρινά από το χώρο. Οι περισσότεροι από τους αλκοολικούς που συγκεντρώνονται εκεί έχουν όλοι μόνιμη κατοικία – οι άστεγοι σπάνια εμφανίζονται στο χώρο Sofa.

Την αίθουσα διευθύνει ο κοινωνικός λειτουργός Reinhard Böttner. Η αίθουσα, λέει, είναι ένας από τους λίγους τρόπους που μπορεί κάποιος να αποκτήσει πρόσβαση στους αλκοολικούς της πόλης. Ο ίδιος και το προσωπικό επιχειρούν μια νέα, ήπια προσέγγιση. «Το προσωπικό δεν επιβάλλει τον εαυτό τους σε κανένα εδώ, αλλά δίνουν συμβουλές, όταν τους ζητηθούν – και τους ζητούνται συχνά. Βοηθούν άλλους με προβλήματα με τον ιδιοκτήτη, τις εταιρείες ηλεκτρισμούς ή τις δημόσιες υπηρεσίες. Τους δίνουν πληροφορίες για προγράμματα περίθαλψης και προσφέρουν μικροδουλειές πίσω από το μπαρ. Ορισμένοι είναι πλέον «στεγνοί» και έχουν μια συνηθισμένη καθημερινή ρουτίνα ξανά» λέει ο Böttner, ο οποίος σκοπεύει σύντομα να ανοίξει και μια δεύτερη τέτοια αίθουσα.

Πηγή: Spiegel Online