Νέα έρευνα στην Κίνα απέδειξε πως τα έμβρυα παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα του νευρικού σωλήνα του εγκεφάλου τους όταν η μητέρα τους εκτίθεται σε οργανικούς ρύπους. Η έρευνα αυτή προχωράει σε εξέταση του πλακούντα του εμβρύου και εντοπίζει τι ακριβώς προκαλεί αυτά τα προβλήματα.

Ads

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, 320.000 βρέφη αντιμετωπίζουν προβλήματα στο νευρικό σωλήνα καθώς ο νωτιαίος μυελός, ο εγκέφαλος και οι μεμβράνες του αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν πλήρως. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν δυσχιδή ράχη, διαταραχή κατά την οποία δεν ολοκληρώνεται η σύγκλιση των οστών της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα τμήματα του νωτιαίου μυελού να μένουν εκτεθειμένα ή ανεγκεφαλία, ανωμαλία κατά την οποία ο εγκέφαλος παρουσιάζεται σαν μια σπογγώδης αγγειακή μάζα που καλύπτεται από μεμβράνη , αποτελώντας κυρίως δομές του οπίσθιου εγκεφάλου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων με την έκθεση της μητέρας σε ορισμένους ρύπους
κυρίως πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), που συνήθως προέρχονται από βιομηχανικούς φούρνους, από εξατμίσεις οχημάτων αλλά και το κάπνισμα.

Νέα διεπιστημονική έρευνα στην Κίνα ξεπέρασε τις προηγούμενες μελέτες που στηρίζονταν σε εξετάσεις αίματος της μητέρας και συγκέντρωση ρύπων στην ίδια και μελέτησε τον πλακούντα του εμβρύου. Απέδειξε λοιπόν ότι το έμβρυο παρουσιάζει πολύ υψηλότερο κίνδυνο όταν οργανικοί ρύποι βρίσκονται στον πλακούντα.

Ο περιβαλλοντολόγος Tong Zhu από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο διερεύνησε τα επίπεδα πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων και άλλων ρύπων στον πλακούντα 80 εμβρύων και νεογνών με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα μεταξύ 2005-2007 και αφού τα σύγκρινε με 50 υγιή δείγματα διαπίστωσε ότι η πιθανότητα βλάβης ήταν μεγαλύτερη όπου τα επίπεδα PAH ήταν πάνω από το μέσο όρο των 597 νανογραμμαρίων ανά γραμμάριο λιπιδίων.

Ads

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη για τη μελέτη και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα εμφάνισης ελαττωμάτων όπως τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος που μειώνουν τον κίνδυνο προβλημάτων του νευρικού σωλήνα και το κάπνισμα το οποίο αυξάνει αυτό τον κίνδυνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εντόπισαν και “μόλυνση” από φυτοφάρμακα που περιέχουν DDT ουσίες. Τα αποτελέσματα αυτά εξέπληξαν τους επιστήμονες καθώς τα φυτοφάρμακα αυτά έχουν απαγορευτεί σε πολλές χώρες ήδη από το 1970 και στην Κίνα από το 1983.