Την ανησυχία του σχετικά με την απόφαση ορισμένων χωρών να περιορίσουν σε τρεις μήνες την χρονική απόσταση μεταξύ της ολοκλήρωσης του βασικού εμβολιασμού και της χορήγησης ενισχυτικής δόσης κατά της covid-19, εξέφρασε ο Έλληνας καθηγητής νευροανοσολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah της Ιερουσαλήμ Δημήτρης Καρούσης.

Ads

Όπως τόνισε, και στο Ισραήλ η χορήγηση της τρίτης δόσης θωράκισε τον πληθυσμό από την ταχεία επανεμφάνιση της Δέλτα τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Δεν είναι σίγουρος ωστόσο πως το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα, όταν οι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση ξεπεράσουν το 30% του πληθυσμού (κάτι που αναμένεται ως το τέλος της χρονιάς, με βάση τους τρέχοντες ρυθμούς εμβολιασμού). Ο βασικός λόγος είναι ο αστάθμητος παράγοντας της Όμικρον, όπως αναφέρει, μιλώντας στο iatronet.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να συνεκτιμηθεί για την τέταρτη ή και πέμπτη δόση η επίδρασή τους στον φυσικό μηχανισμό ανοσίας του οργανισμού, την πρωτογενή ανοσία του σώματος. Όπως αναφέρει, η πυκνή εμβολιαστική πολιτική μπορεί να έχει αποτελέσματα αντίστοιχα της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, δηλαδή την αποδυνάμωση της πρωτογενούς ανοσίας.

«Το γεγονός ότι πάνω από το 90% όσων μολύνονται με τον κορωνοϊό το περνάνε ήπια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτογενή ανοσία. Για να δημιουργηθούν ειδικά αντισώματα χρειάζονται τουλάχιστον 3 εβδομάδες. Επομένως όσοι έχουν περάσει την ασθένεια σε 2 και 3 εβδομάδες και ανάρρωσαν ή είχαν πολύ ήπια συμπτώματα, το έκαναν λόγω της πρωτογενούς ανοσίας … Γιατί όμως αυτή πολλές φορές δεν δουλεύει καλά; Γιατί έχουμε κάνει μεγάλη χρήση αντιβιοτικών, έχουμε πολλή ακτινοβολία, πάρα πολύ στρες και έχουμε ελαττώσει την πρωτογενή ανοσία. Έτσι και τώρα αν δίνουμε συνεχώς ερεθίσματα και έτοιμα αντισώματα με τους εμβολιασμούς σε υπερβολικό βαθμό, θα αρχίσει να ατροφεί η πρωτογενής ανοσία», υπογραμμίζει.

Ads

Παράλληλα, δηλώνεις σαφώς πως είναι υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης και οι επιφυλάξεις που διατυπώνει αφορούν την μείωση της χρονικής της απόστασης από τη δεύτερη στους 3 μήνες, που αποτελεί και επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

«Δεν λέω γενικότερα όχι στην 3η δόση, αλλά λέω ότι π.χ. θα προτιμούσα να μη γίνεται σε τόσο κοντινό διάστημα όπως σε 3, 4 και 5 μήνες, αλλά ίσως πάνω από τους 6 μήνες είναι ασφαλές με τα στοιχεία που έχουμε. Ναι μεν βραχυπρόθεσμα θα έχει δράση –αν πάρουμε τώρα ας πούμε στους 3 μήνες θα έχει αποτέλεσμα- αλλά πρέπει να κοιτάμε λίγο και το μακροπρόθεσμο. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε καλά πριν αποφασίσουμε 4η και 5η δόση», επισημαίνει.