Για τη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με την εμφάνιση επιδημιών μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε συνέντευξή του στο Iatronet.gr, ο καθηγητής εξήγησε πως μια σειρά από παράγοντες, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το λιώσιμο των πάγων, η αστικοποίηση, η μετακίνηση πληθυσμών και η ατμοσφαιρική ρύπανση, δρώντας αθροιστικά, δημιουργούν συνθήκες κατά τις οποίες μπορεί να εμφανιστούν νέες επιδημίες, ή επιδεινώνουν τις συνέπειές τους στην υγεία του ανθρώπου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, προκαλούν «αλλοίωση της ευαλωσιμότητάς μας απέναντι στις ασθένειες». Τονίζει μάλιστα πως το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας. «Χρειάζεται να ληφθεί υπόψη το λεγόμενο εκθεσίωμα, δηλαδή το σύνολο της έκθεσης του ανθρώπου σε διάφορους παράγοντες που επιδεινώνουν την υγεία του στη διάρκεια της ζωής του», επισημαίνει στο Iatronet, προσθέτοντας πως «όσο μεγαλώνω θα υπόκειμαι σε κακή ποιότητα αέρα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ταυτόχρονα σε αυξημένες θερμοκρασίες, σε πιθανή αυξημένη ρύπανση από φωτιές. Όλα αυτά θα λειτουργήσουν αθροιστικά και πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευαλωσιμότητα που έχουμε σε βάθος χρόνου».
Κλιματική αλλαγή και Δημόσια Υγεία
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Δημόσια Υγεία. Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, πολλές φορές παίζει ρόλο και η αλλαγή περιβάλλοντος. Ο ίδιος, παραθέτει ένα παράδειγμα: «Όταν έχει καύσωνα στην Αθήνα και μένουν σε ένα δυάρι 10 μετανάστες που έχουν φύγει από την Αφρική λόγω πολέμου, ο οποίος πολλές φορές γίνεται για λόγους φυσικών πόρων, οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ πιο ευάλωτοι σε σχέση με άλλους που μένουν σε μεγαλύτερο χώρο με κλιματισμό. Το ίδιο ισχύει και με τους εργάτες γης στη Μανωλάδα».
Τα παραπάνω, σύμφωνα με τον ίδιο, καθορίζουν τα μονοπάτια μέσα από τα οποία η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Δημόσια Υγεία, σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη ποιότητα αέρα, τη μειωμένη ποιότητα των τροφίμων και του νερού, αλλαγές σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα, αλλά και την απειλή από παθογόνους μολυσματικούς παράγοντες.
Επιπλέον, ένας ιός μπορεί σήμερα να μεταδοθεί από κουνούπια που καταφέρνουν να επιβιώσουν καλά στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ενώ παλιότερα δεν μπορούσαν και έμεναν στη Σαχάρα, όπως επισημαίνει.
Covid-19 και ανάδυση ξεχασμένων ασθενειών
Αναφορικά με την σχέση της κλιματικής αλλαγής με την πανδημία COVID-19, ο καθηγητής υποστηρίζει πως σε μια πρώτη ανάγνωση, έπαιξε έναν εν μέρει θετικό ρόλο, γιατί έδωσε μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και περισσότερη UV ακτινοβολία απέναντι στον ιό.
Σχετικά με τις έμμεσες επιπτώσεις ωστόσο, στο σύνολο του χρόνου, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα ακραία φαινόμενα και ο περιορισμός της προσβασιμότητας σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας.
Ο καθηγητής συνδέει ακόμη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και με την πιθανή ανάδυση «ξεχασμένων» ασθενειών. «Η θεωρία που έχει αναπτυχθεί – και δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας – υποστηρίζει πως το περίφημο λιώσιμο των πάγων αυξάνει την πιθανότητα να ξεπαγώσουν και ξεχασμένα βακτήρια, τα οποία μπορεί να ενεργοποιηθούν, να εισέλθουν στο υδάτινο περιβάλλον και από εκεί να περάσουν στην τροφική αλυσίδα και μέσω φορέων στον άνθρωπο», επισημαίνει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >