Τριπλό χτύπημα στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, στο δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και στη θρησκευτική ελευθερία δέχεται η Νότια Ντακότα των ΗΠΑ, καθώς νέος νόμος θέτει ουσιαστικά στο στόχαστρο τη μοναδική κλινική εκτρώσεων που έχει απομείνει στην συγκεκριμένη πολιτεία.

Ads

Ο κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα πέρασε νόμο που προβλέπει τριήμερης διάρκειας αναμονή για όποια γυναίκα επιθυμεί να υποβληθεί σε άμβλωση. Αυτή η περίοδος αναμονής, είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό που κάνει το νόμο να ξεχωρίζει. Επιπλέον, οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση υποχρεούνται να πάνε σε ένα κέντρο εγκυμοσύνης (crisis pregnancy center), όπου θα υποβάλλονται σε ένα είδος διάλεξης για τα «κακά» της εγκυμοσύνης. Η συζήτηση με μέλη των οργανώσεων των κέντρων εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το AltenNet.org, θα περιέχει αμφιβόλου ακρίβειας πληροφορίες πάνω στους κινδύνους της έκτρωσης.

Το γεγονός ότι το κίνημα εναντίον των εκτρώσεων είναι κυρίως χριστιανικό και στοχεύει να διαχύσει τις θρησκευτικές του ιδέες στο κοινό μέσα από αυτές τις οργανώσεις, είναι από τα ζητήματα που δεν έχουν συζητηθεί αρκετά στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα από αυτά τα κέντρα εγκυμοσύνης είναι θρησκευτικοί οργανισμοί που αντιτίθενται στην έκτρωση λόγω της θρησκευτικής τους θεώρησης πάνω στη γυναικεία σεξουαλικότητα, το ρόλο της γυναίκας και τις ιδέες τους για το πότε η ψυχή εισέρχεται στο ανθρώπινο σώμα.

Υποχρεώνοντας τις γυναίκες να παρακολουθήσουν χριστιανικές διαλέξεις για τη σεξουαλικότητα και τις εκτρώσεις, ουσιαστικά παραβιάζεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, αν και τα κέντρα αυτά προσέχουν αρκετά ώστε να μην γίνεται συχνή χρήση της λέξης «Ιησούς».

Ads

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Al Novstrup υποστήριξε ότι ο νόμος προστατεύει κατά κάποιο τρόπο τις γυναίκες, παρέχοντάς τους μια «δεύτερη γνώμη». Αυτό που δεν εξήγησε είναι για ποιο λόγο πρέπει οι γυναίκες να ακούν θρησκευτικά κηρύγματα πριν αποφασίσουν για ένα τόσο προσωπικό ζήτημα. Από την άλλη, η χρήση της φράσης «δεύτερη γνώμη» είναι ιδιαίτερα προσβλητική γιατί σε αντίθεση με τις κλινικές που προχωρούν σε εκτρώσεις, τα κέντρα εγκυμοσύνης δεν είναι ιατρικά, με αποτέλεσμα να μη δεσμεύονται από το ιατρικό απόρρητο. Γι’ αυτό το λόγο, ο νόμος αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. Στα κέντρα των οργανώσεων αυτών η γυναίκα πρέπει να πει εκτός από το όνομά της και τους λόγους που την οδηγούν να πάρει την απόφαση να υποβληθεί σε έκτρωση αλλά και το όνομα του γιατρού της.