Καμία σχεδόν κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας δεν έχει το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, οι οποίοι είναι κυρίως ασφαλισμένοι σε ΟΓΑ και Οργανισμό Απασχόλησης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ). Το υπόλοιπο 50%, που είναι κυρίως ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, έχει περιορισμένη κάλυψη και πρόσβαση σε χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ads

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ΕΟΟ σε συνεργασία με την εταιρεία «Colgate» την τριετία 2006 – 2009 και έχει θέμα «Διερεύνηση των ανισοτήτων και της ικανοποίησης των χρηστών από τις οδοντιατρικές υπηρεσίες και σχέση της στοματικής υγείας με την ποιότητα ζωής των Ελλήνων».

Εκτός των παραπάνω, από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα προσβάλει περισσότερο άτομα που ζουν στις μικρότερες πόλεις, τις αγροτικές περιοχές και τα άτομα με χαμηλότερο εκπαιδευτικό και οικονομικό επίπεδο. Τα άτομα αυτά δεν χρησιμοποιούν τον δημόσιο τομέα Υγείας, λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων και προβλημάτων στην πρόσβαση, ούτε τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, λόγω υψηλού οικονομικού κόστους.

Ειδικότερα, μόνο ένας στους τρεις ενήλικες αγροτικών περιοχών και χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου φέρει προσθετική οδοντιατρική εργασία και ένας στους τρεις επισκέπτεται τον οδοντίατρο για έλεγχο και πρόληψη. Το 31% έχει χάσει όλα τα δόντια στην κάτω γνάθο και το 41% στην άνω γνάθο και φέρουν ολικές οδοντοστοιχίες.

Ads

Παράλληλα, το 84,7% των εφήβων, το 92,5% των ενηλίκων και το 81,7% των υπερηλίκων επισκέπτονται κυρίως τα ιδιωτικά ιατρεία. Τους δημοσίους φορείς παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών επιλέγουν κυρίως υπερήλικες (14,6%) και άτομα με κατώτερη εκπαίδευση, σε αντίθεση με το 1,8% εκείνων με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Επίσης, το 51,6% των εφήβων κάνει χρήση των οδοντιατρικών υπηρεσιών αραιά και κυρίως για έλεγχο (57,6%) και πόνο (20%), ενώ οι ενήλικες για έλεγχο (36,2%) και αποκατάσταση (35,6%) και οι υπερήλικες για πόνο (21,8%) και αποκατάσταση (62,4%). Οι ανάγκες φροντίδας των δοντιών μένουν ακάλυπτες κατά 50% στους έφηβους και ενήλικες και στο σύνολο τους σχεδόν στα πεντάχρονα (87%) και στην τρίτη ηλικία (92%).

Μόλις το 1,23% των δημοσίων δαπανών Υγείας διατίθεται για την οδοντιατρική φροντίδα στη χώρα μας, ενώ το 33,98% των χρημάτων που πληρώνει κάθε νοικοκυριό για την υγεία αφορούν την οδοντιατρική φροντίδα.