Παρόλο που για πολλούς οι ξηροί καρποί είναι συνδεδεμένοι με την αύξηση του βάρους, επειδή έχουν κατά κανόνα αρκετές θερμίδες, τα οφέλη τους για την υγεία μας είναι πολύ σημαντικά.
Τα αμύγδαλα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία. Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα περιέχουν το ένα όγδοο των καθημερινών μας πρωτεϊνικών αναγκών. Αλλά έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση τους και με πολλά άλλα οφέλη, σύμφωνα με το medicalnewstoday.
1. Αμύγδαλα και χοληστερόλη
Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο πλάσμα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια και μειώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης.
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά σε καθημερινή βάση και αποτρέπει το φράξιμο των αρτηριών και την οξείδωση της χοληστερόλης
2. Αμύγδαλα και κίνδυνος καρκίνου
Τα αμύγδαλα θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2015 εξέτασε την κατανάλωση αμυγδάλων και τον κίνδυνο καρκίνου.
Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες φιστικιών, καρυδιών και αμυγδάλων είχαν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνου του μαστού κατά 2-3 φορές.
3. Αμύγδαλα και καρδιακές παθήσεις
Τα αμύγδαλα, μαζί με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς και σπόρους εν γένει, συνδέονται συχνά με βελτιωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και με την καλύτερη υγεία της καρδιάς.
Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της στεφανιαίας καρδιακής νόσου.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation, έδειξε ότι όταν τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται ως σνακ στη διατροφή των υπερλιπιδαιμικών ατόμων, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άπαχα (πρωτεΐνες και φυτικές ίνες) και μονοακόρεστα συστατικά.
4. Αμύγδαλα και βιταμίνη Ε
Τα αμύγδαλα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, ένα αντιοξειδωτικό. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές βιταμίνης Ε, παρέχοντας το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη.
Επίσης, η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Ε έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ, κάποιων καρκίνων και καρδιακών παθήσεων.
5. Αμύγδαλα και σάκχαρο
Τα αμύγδαλα περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.
Αυτή η ικανότητα πιστεύεται ότι οφείλεται στα υψηλά επίπεδα μαγνησίου που περιέχουν. Σε περίπου το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >