Επικρίσεις ως προς τον τρόπο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χειρίστηκε το ζήτημα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική αφήνει την Παρασκευή το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (AP), τονίζοντας ότι πολιτικές και οικονομικές ανησυχίες ήταν εκείνες που οδήγησαν στην καθυστέρηση λήψης μέτρων.

Ads

Το AP επικαλείται έγγραφα που προέρχονται από την εσωτερική αλληλογραφία του διεθνούς οργανισμού, βάσει των οποίων υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση στην κινητοποίηση του ΠΟΥ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η ανησυχία πως μια ενδεχόμενη κήρυξη επιδημίας θα προκαλούσε οργή στις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών και θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους.

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ απάντησε στο δημοσίευμα σημειώνοντας ότι λανθασμένα συσχετίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης με την πραγματική αντίδραση του ΠΟΥ, η οποία και «ήταν ισχυρή από τα πρώτα σημάδια».

«Ο κόσμος συχνά συγχέει την κήρυξη έκτακτης ανάγκης με την επιχειρησιακή μας αντίδραση. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Ο ΠΟΥ ξεκίνησε πολύ ισχυρή επιχειρησιακή κινητοποίηση όταν έναν χρόνο πριν ενημερώθηκε για τον ιό Έμπολα», τονίζει η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Ads