Αρνητικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργήθηκαν στη Γερμανία σε φύτρες λαχανικών, για το βακτήριο E.coli. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστεί η πηγή της επιδημίας που έχει προκαλέσει το θάνατο 22 ανθρώπων. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς που θίχτηκαν, στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.
Ads
Η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Ίλσε Άιγκνερ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές εξακολουθούν να συνιστούν στους πολίτες να μην καταναλώνουν φύτρες φασολιών, τομάτες, αγγούρια και σαλάτες, εφόσον δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η προέλευση του θανατηφόρου βακτηρίου. «Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ και το ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εκτίμησης Κινδύνων διατηρούν τις συστάσεις τους να αποφεύγεται η κατανάλωση αγγουριών, τοματών και ωμών σαλατών» υποστήριξε η Άιγκνερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.
Η έρευνα των επιστημόνων όσον αφορά στην πηγή του φονικού βακτηριδίου που έχει προκαλέσει το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, είχε επικεντρωθεί σε φύτρες λαχανικών που παράγονται στη Γερμανία όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Αγροτικών Θεμάτων της Κάτω Σαξονίας, Γκερτ Λίντεμαν.
Ωστόσο, στα αποτελέσματα των αρχικών εργαστηριακών εξετάσεων δεν βρέθηκε στις φύτρες λαχανικών το βακτήριο E.coli που προκάλεσε την επιδημία στη Γερμανία. Από τα 40 δείγματα που έχουν εξεταστεί μέχρι τώρα, τα 23 βρέθηκαν «καθαρά». Το υπουργείο Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας επισήμανε ότι οι εξετάσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ οι γερμανικές αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν την πηγή της επιδημίας που έχει προκαλέσει 1.605 κρούσματα μόλυνσης σε δώδεκα χώρες. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 658 παρουσιάζουν το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ). Όλοι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία.
Αποζημιώσεις στους παραγωγούς που θίχτηκαν θα προτείνει η Kομισιόν
Την πρόθεσή της να προτείνει οικονομικές «αποζημιώσεις» για να βοηθήσει τους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου E.coli, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αύριο, θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας, στη διάρκεια της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποζημίωσης» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε. Πάντως η Κομισιόν δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει το ποσό των αποζημιώσεων.
Αποζημίωση ζητούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, καθώς τα ισπανικά αγγούρια ενοχοποιήθηκαν αρχικά από τις γερμανικές αρχές για το βακτήριο Ε.coli, αλλά επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Δέκα ημέρες μετά την εκδήλωση της κρίσης, οι εξαγωγές ισπανικών φρούτων και λαχανικών εξακολουθούν να πλήττονται. «Η πορεία των εξαγωγών ισπανικών φρούτων και λαχανικών δεν έχει εξομαλυνθεί» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ισπανική Ομοσπονδία παραγωγών-εξαγωγών φρούτων και λαχανικών (Fepex).
«Η απόφαση της Ρωσίας (να επιβάλει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά) έχει αρνητικές συνέπειες. Υπάρχουν φορτηγά αποκλεισμένα στα σύνορα με τη Ρωσία» δήλωσε εκπρόσωπος της Fepex, σύμφωνα με την οποία «οι εξαγωγές στη Γερμανία έχουν παραλύσει. Εκτός από τα λαχανικά έχουν αρχίσει να πλήττονται και τα συμπύρηνα φρούτα (με κουκούτσι), όχι μόνο γιατί οι αποστολές παρέλυσαν όλη την περασμένη εβδομάδα, αλλά επίσης γιατί η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πτώση των τιμών κατά 35% από τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών της Ανδαλουσίας».
Η ζημιά για τα συμπύρηνα φρούτα στην περιοχή της Σεβίλλης, κύρια παραγωγική ζώνη της Ανδαλουσίας, υπολογίζεται στα 7 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ δήλωσε ότι η Ισπανία θα ζητήσει να αποζημιωθεί κατά 100% για τις απώλειες που υπέστη.
Σε ζώα και τρόφιμα στη Θεσσαλία ανιχνεύεται το E.Coli
Σε ζώα όσο και σε τρόφιμα στη Θεσσαλία ανιχνεύεται το εντεροαιμοραγικό κολοβακτηρίδιο E. Coli, ενώ πριν από δυο χρόνια καταγράφηκε μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας, Χρίστο Χατζηχριστοδούλου, άρθρο του οποίου περιλαμβάνεται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων).
Ο επίκουρος καθηγητής απαντώντας σε ερώτημα, σχετικό με το «ποια» είναι η επίπτωση των τροφιμογενών νοσημάτων στην Ελλάδα, αναφέρεται σε έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος Λάρισας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για να τονίσει ότι στην Ελλάδα, υπάρχει «σοβαρό πρόβλημα υποδιάγνωσης και υποδήλωσης των τροφιμογενών νοσημάτων.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τρία χρόνια στη Θεσσαλία και δε συνδέεται με το θόρυβο που έχει προκληθεί τον τελευταίο καιρό και τους θανάτους που καταγράφονται σε ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρει δε ότι, ένα τέτοιο περιστατικό είχε καταγραφεί στη Θεσσαλία, πριν από δύο χρόνια -χωρίς να είναι θανατηφόρο- ενώ περισσότερα περιστατικά ανιχνεύονται σε ζώα και τρόφιμα.
Τέλος ο κ. Χατζηχριστοδούλου, που είναι και επικεφαλής του Εργαστηρίου που διεξάγει την έρευνα, λέει ότι προβληματισμό προκαλεί το γεγονός, ότι δεν γίνονται ουσιαστικοί και επαρκείς έλεγχοι για τον εντοπισμό τροφιμογενών νοσημάτων, παρότι συχνά έρχονται στην επικαιρότητα τέτοια θέματα που προσλαμβάνουν διαστάσεις διατροφικών σκανδάλων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >