Επιστήμονες στο Ισραήλ διαπίστωσαν πως η χρήση αντιβιοτικών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Ads

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances» διαπιστώνει ότι τα αντιβιοτικά παρεμβαίνουν στο προστατευτικό στρώμα βλέννας του εντέρου. Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για τις επιδράσεις των αντιβιοτικών και την ανάπτυξη της νόσου αυτής.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η οποία περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, επηρεάζει περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτή η εξουθενωτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από τη διάβρωση της στιβάδας του βλεννογόνου που χρησιμεύει ως κρίσιμος φραγμός μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, τα ακριβή αίτια της νόσου παραμένουν ασαφή. Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της χρήσης αντιβιοτικών και του αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης της νόσου. Η τελευταία μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Δρα. Σάι Μπελ από την Ιατρική Σχολή Azrieli του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, εστιάζει σε αυτή τη συσχέτιση. Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα αντιβιοτικά διαταράσσουν αυτό το ζωτικό στρώμα βλέννας, διευκολύνοντας τη διείσδυση των βακτηρίων και αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής του εντέρου.

Ads

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές όπως η αλληλουχία RNA, η μηχανική μάθηση και η μέτρηση της έκκρισης βλέννας, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών σε μοντέλα ποντικών. Διαπίστωσαν ότι τα αντιβιοτικά εμποδίζουν την έκκριση προστατευτικής βλέννας, οδηγώντας σε βακτηριακή διήθηση, συστημική αντιγραφή βακτηριακού αντιγόνου και ανάπτυξη έλκους – χαρακτηριστικά της νόσου.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι η επίδραση των αντιβιοτικών στον φραγμό της βλέννας δεν οφείλεται σε αλλοιώσεις στο μικροβίωμα αλλά μάλλον επηρεάζει τα κύτταρα του εντερικού τοιχώματος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή βλέννας.

«Αυτό το εύρημα καταρρίπτει τη θεωρία ότι τα αντιβιοτικά βλάπτουν μόνο τα βακτήρια και όχι τα κύτταρά μας», εξηγεί ο Δρ. Μπελ.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει πιθανές θεραπείες που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των αντιβιοτικών στην έκκριση βλέννας.

Πηγή: Medicalxpress, ΕΡΤ