Εντονότατες αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή την αντικαπνιστική εκστρατεία μίας οργάνωσης η οποία, επιχειρώντας να αφυπνίσει τους νέους κατά του καπνίσματος, παραλληλίζει το κάπνισμα με τη σεξουαλική κακοποίηση.

Ads

Η αφίσα της οργάνωσης, κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα και απεικονίζει το χέρι ενός ενήλικου άντρα με κοστούμι να σπρώχνει το κεφάλι μίας έφηβης στη μία περίπτωση και ενός εφήβου στην άλλη, που έχουν ένα τσιγάρο στο στόμα, προς μία στάση που υπονοεί το στοματικό σεξ. Το σλόγκαν που συνοδεύει την αφίσα είναι «αν καπνίζεις, είσαι σκλάβος του καπνού».

Πολύ γρήγορα ξέσπασαν αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε πως η εκστρατεία υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της σεξουαλικής κακοποίησης και πως ακόμη χειρότερα, υπονοεί ενοχή από την πλευρά του κακοποιημένου. Ανάλογα σχόλια βρέθηκαν στην ιστοσελίδα της οργάνωσης «Δικαιώματα των Μη Καπνιστών» που φέρει την ευθύνη αυτής της εκστρατείας.

Από την πλευρά της η οργάνωση υποστήριξε ότι προσπάθησε να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στις συμβατικές αντικαπνιστικές εταιρείες. Υπεραμύνθηκε μάλιστα της αφίσας, υποστηρίζοντας πως δεν υπονοεί βιασμό ή κακοποίηση και τόνισε πως στόχος ήταν να σοκάρει και να προκαλέσει την αντίδραση όσων νέων θεωρούν το κάπνισμα ενός είδους χειραφέτηση.

Ads

«Η εκστρατεία έχει ως στόχο τους νέους που θεωρούν το τσιγάρο σύμβολο χειραφέτησης και ελευθερίας. Στην πραγματικότητα προκαλεί εξάρτηση και υποταγή» είναι η απάντηση από την πλευρά της οργάνωσης, η οποία σκοπεύει να δημοσιεύσει την αφίσα σε εφημερίδες και να την αναρτήσει σε μπαρ και δημόσιους χώρους.