Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μπορούν να μετατραπούν τα βακτήρια εξαιτίας των απολυμαντικών, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας Writing in Biology, του Εθνικού πανεπιστημίου της Ιρλανδίας. Παρότι είναι γνωστό ότι τα βακτήρια μπορούν να συνηθίσουν τα απολυμαντικά, η έρευνα δείχνει ότι η ίδια διαδικασία ενδέχεται να τα κάνει ανθεκτικά σε ορισμένα είδη φαρμάκων.

Ads

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και αν το βακτήριο δεν έχει εκτεθεί ξανά σε ένα συγκεκριμένο αντιβιοτικό.

Η ομάδα Writing in Biology, εστίασε την έρευνα σε ένα συνηθισμένο νοσοκομειακό βακτήριο. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι προσθέτοντας αυξανόμενες ποσότητες απολυμαντικών σε καλλιέργειες του βακτηρίου pseudomonas aeruginosa στο εργαστήριο, το τελευταίο γινόταν ανθεκτικό όχι μόνο στα απολυμαντικά, αλλά και στο ciprofloxacin, ένα κοινό, χορηγούμενο αντιβιοτικό, ακόμα και χωρίς να έχει εκτεθεί σε αυτό.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το βακτήριο «συνήθισε» να αποβάλει τα αντιμικροβιακά, είτε ήταν απολυμαντικά είτε αντιβιοτικά, από τα κύτταρά του. Το προσαρμοσμένο βακτήριο υπέστη μάλιστα και μετάλλαξη στο DNA του, η οποία το έκανε ανθεκτικό στα αντιβιοτικά τύπου ciprofloxacin ειδικότερα.

Ads

Το βακτήριο pseudomonas aeruginosa μολύνει κυρίως εκείνους που είναι ήδη σοβαρά άρρωστοι. Μπορεί να προκαλέσει σειρά μολύνσεων, κατά κύριο λόγο σε όσους έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, όπως για παράδειγμα ασθενείς με Aids ή με καρκίνο, καθώς και άτομα που έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Τα απολυμαντικά χρησιμοποιούνται για την αποτροπή της εξάπλωσής του, ωστόσο αν το βακτήριο επιβιώσει τελικά και συνεχίσει να μολύνει τους ασθενείς, αναλαμβάνουν δράση τα αντιβιοτικά. Τα βακτήρια που μπορούν να αντισταθούν και στις δύο αυτές μεθόδους αντιμετώπισής τους αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους ασθενείς στα νοσοκομεία, επισημαίνει η έρευνα.

Σε υψηλές συγκεντρώσεις δεν αντιμετωπίζεται πρόβλημα, αλλά «αυτό σημαίνει ότι τα υπολείμματα από λανθασμένα αραιωμένα απολυμαντικά που μένουν στις επιφάνειες των νοσοκομείων μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά», σημειώνει ο συγγραφέας της μελέτης, Gerard Fleming.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση του αριθμού των ερευνών που εγείρουν ανησυχίες για τις επιδράσεις των απολυμαντικών και των αντισεπτικών στην αντιβιοτική ανθεκτικότητα. Έρευνα της Ε.Ε. που δημοσιεύτηκε νωρίτερα φέτος τόνιζε τη σημασία της «κατάλληλης και συνετής» χρήσης απολυμαντικών για την αποτροπή της ανθεκτικότητας του βακτηρίου και στις 2 μορφές αντιμετώπισής του.