Ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των Αμερικανών λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά χάπια χωρίς να έχουν ποτέ διαγνωσθεί ότι πάσχουν από διαταραχές που σχετίζονται με αυτά, αποκαλύπτει έρευνα. Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια ανθρώπων να εκτίθενται στις παρενέργειες των φαρμάκων αυτών.

Ads

Σύμφωνα με την Τζίνα Παγκούρα, ψυχολόγο και φοιτήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο Manitoba του Καναδά, η οποία εργάστηκε πάνω στην έρευνα, «δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι κινδύνους και οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αξίζουν τον κόπο απέναντι στα προτερήματα λήψης τους από ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν τα συμπτώματα κατάθλιψης».

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Psychology, βασίστηκε σε παλαιότερες ψυχιατρικές επιδημιολογικές έρευνες σε δείγμα 20.000 και άνω Αμερικανών ενηλίκων που είχαν δώσει συνεντεύξεις σε γιατρούς κατά την περίοδο 2001-2003.

Όπως προέκυψε, περίπου 1 στους 10 δήλωσε πως έπαιρνε αντικαταθλιπτικά στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Μάλιστα, το 24% αυτών δεν είχε ποτέ διαγνωσθεί με κάποια από τις ασθένειες για τις οποίες οι γιατροί χορηγούν συνήθως αυτά τα φάρμακα, όπως είναι η μείζων κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή.

«Τα άτομα αυτά πιθανότατα προσεγγίζουν τους θεραπευτές τους, ανησυχώντας για συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την κατάθλιψη, όπως η δυσκολία ύπνου, η κακή διάθεση, οι δυσκολίες στις σχέσεις κ.τ.λ.
», σημειώνει η Παγκούρα. «Παρότι τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις με αυτά τα ζητήματα, τα προβλήματα μπορεί επίσης να υποχωρήσουν στο δικό τους χρόνο και να αντιμετωπίζονται με συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία».

Ads

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σχεδόν 15 εκατ. άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 40 εκατ. από αγχώδη διαταραχή.