Περίπου το ένα τρίτο (34%) της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τις ομπρέλες που χρησιμοποιούμε στην παραλία, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές. Οι ομπρέλες φαίνεται πως δεν είναι αρκετές καθώς σταματούν σχεδόν πλήρως την άμεση εκπομπή των ακτινών του ήλιου αλλά δεν κάνουν το ίδιο με τη διάχυτη υπεριώδη ακτινοβολία που περνάει από τα πλάγια.

Ads

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βαλένθια, έκαναν πειράματα τοποθετώντας ένα αισθητήρα υπεριώδους ακτινοβολίας στη βάση μιας ομπρέλας από καραβόπανο, με ύψος ενάμιση μέτρο και ακτίνα 80 εκατοστών. Διαπίστωσαν ότι ένα μέρος της διάχυτης υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου – που αποτελεί περίπου το 60% της συνολικής – φτάνει στη βάση της ομπρέλας και στους ανθρώπους που κάθονται από κάτω.

Οι μετρήσεις επίσης έδειξαν ότι το καραβόπανο έχει πολύ μεγάλη ικανότητα να απορροφά την άμεση ακτινοβολία, σε ποσοστό περίπου 95%, αφήνοντας μόνο ένα 5% των κάθετων ακτινών να το διαπεράσουν, όμως η ακτινοβολία «τρυπώνει» από τα πλάγια, που παραμένουν απροστάτευτα.

Η μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σχετίζεται με μια πληθώρα προβλημάτων, όπως καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα), εγκαύματα, γήρανση του δέρματος, καταρράκτη στα μάτια και εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η γήινη ατμόσφαιρα μειώνει τις επιβλαβείς συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, ωστόσο, η πρόσθετη προστασία – ομπρέλες, αντιηλιακά – είναι απαραίτητη. Αντίθετα η λογική έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία έχει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία καθώς βοηθά στην αποκατάσταση δερματολογικών διαταραχών και στο σχηματισμό της βιταμίνης D3. Η έκθεση στον ήλιο πάντως πρέπει να αποφεύγεται μεταξύ 12 το μεσημέρι και 4 μμ.

Ads