Ένα γονίδιο το οποίο συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ανακάλυψαν Αυστραλοί επιστήμονες. Η γονιδιακή μετάλλαξη αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καλύτερη πρόληψη.

Ads

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου New England Journal of Medicine, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Κρις Σεμσαριάν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, μελέτησαν 490 περιπτώσεις αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε ανθρώπους ηλικίας ενός έως 35 ετών.

Όπως προέκυψε από την έρευνα στο 60% των περιπτώσεων η αιτία πίσω από τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο ήταν συνήθως μη διαγνωσμένη στεφανιαία νόσος ή κληρονομική καρδιομυοπάθεια. Στο υπόλοιπο 40%. δεν μπορούσε να προσδιορισθεί κάποια συγκεκριμένη αιτία.

Οι αναλύσεις αίματος και DNΑ, καθώς και ο έλεγχος του οικογενειακού ιστορικού αυτών των ανεξήγητων περιπτώσεων, αποκάλυψε ότι στο 27% υπήρχε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη γονιδίου.

Ads

«Θα μπορούσαμε στο μέλλον να κάνουμε γενετικά τεστ στα μέλη της οικογένειας των ανθρωπών που απεβίωσαν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, για να εντοπίσουμε το εν λόγω γονίδιο. Αν ο συγγενής έχει την ίδια μετάλλαξη, τότε κινδυνεύει να πεθάνει ξαφνικά, οπότε θα πρέπει να αρχίσει έγκαιρα προληπτική θεραπεία», εξήγησε στο περιοδικό ο Δρ Σεμσαριάν.

Η συχνότητα ξαφνικού θανάτου, σύμφωνα με την μελέτη, είναι περίπου 1,3 περιστατικά ανά 100.000 ανθρώπους ετησίως, με το 72% να είναι άνδρες. Η μεγαλύτερη συχνότητα (3,2 ανά 100.000) αφορά σε άτομα 31 έως 35 ετών, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα ανεξήγητων θανάτων (0,8 ανά 100.000) σε άτομα 16 έως 20 ετών.