Τα άτομα με σχιζοφρένεια έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιληψία σύμφωνα με μελέτη εννέα χρόνων που, σύμφωνα με τους επιστήμονες εντόπισε σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών ασθενειών.

Ads

 
Πρόκειται για μελέτη που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 1999-2008 και εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κίνας στην Taichung της Taiwan με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρο Υγείας της Taiwan. Μέσα σ’ αυτά τα 9 χρόνια, η έρευνα ασχολήθηκε με 5.195 ασθενείς που έπασχαν από σχιζοφρένεια και 11.527 με επιληψία.

 
Ήταν ήδη γνωστό ότι οι επιληπτικοί ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο ψύχωσης αλλά η τρέχουσα έρευνα απέδειξε επίσης ότι οι σχιζοφρενείς ασθενείς έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν επιληψία γεγονός που αποδεικνύει μία αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών.

 
Στο πλαίσιο της έρευνας οι ομάδες των ασθενών συγκρίθηκαν με ομάδες υγιών ατόμων ίδιας ηλικίας και φύλου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συχνότητα της επιληψίας είναι 6,99 φορές μεγαλύτερη ανά 1000 άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια απ’ ότι σε άτομα που δεν πάσχουν από σχιζοφρένεια που είναι μόνο 1,19 ανά 1000 άτομα.

Ads

 
Η συχνότητα της σχιζοφρένειας ήταν 3,53 ανά 1000 άτομα μεγαλύτερη σε ασθενείς με επιληψία σε σύγκριση με το 0,46 που ήταν σε άτομα που δεν είχαν επιληψία.

Σύμφωνα με ερευνητές στην Taiwan αυτό μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς και νευροβιολογικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

 
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν πως η πιθανότητα να εκδηλώσει επιληψία ένα άτομο που πάσχει από σχιζοφρένεια είναι ελαφρώς μεγαλύτερη στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες.

 
Ο Dr I-Ching Chou, αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κίνας στο Taichung της Taiwan, δήλωσε: «Τα ερευνητικά αποτελέσματά δείχνουν μια ισχυρή αμφίδρομη σχέση μεταξύ σχιζοφρένειας και επιληψίας. Αυτή η σχέση μπορεί να οφείλεται σε κοινή παθογένεια αυτών των ασθενειών, όπως η γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντικοί παράγοντες, αλλά σίγουρα απαιτείται και η περαιτέρω διερεύνηση των παθολογικών τους μηχανισμών».