Περισσότερο από το ένα τέταρτο των Αμερικανών ενηλίκων έχουν ελλιπή πληροφόρηση για θέματα που αφορούν τη υγεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην κατανόηση σημαντικών στοιχείων που αναγράφονται σε ένα φάρμακο ή ακόμα και στην επικοινωνία με τους γιατρούς ή τις νοσοκόμες που τους περιθάλπουν. Μπορεί όμως κάτι τέτοιο να οδηγήσει σε κάποια λανθασμένη φαρμακευτική αγωγή ή να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή;

Ads

Ύστερα από σχεδόν 100 μελέτες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Οι πολίτες που στερούνται βασικές γνώσεις σε θέματα υγείας, όπως δείχνουν τα στοιχεία, διακομίζονται πολύ πιο συχνά στο νοσοκομείο ενώ παρερμηνεύουν τις οδηγίες για τη σωστή χρήση των φαρμακευτικών αγωγών.

Τις πιθανότητες για μία τέτοια εξέλιξη έρχεται να αυξήσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί άνω των 65 ετών λαμβάνουν πάνω από 30 συνταγογραφήσεις κάθε χρόνο. Ένας πραγματικά μεγάλος αριθμός που σε συνδυασμό με το ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κατανοήσουν το πότε και με ποιον τρόπο θα πρέπει να χορηγούνται κάθε φορά τα φάρμακα, καθιστά ακόμα μεγαλύτερο τον κίνδυνο κάποιου ατυχήματος.

Πολλοί ερευνητές έχουν επισημάνει
ότι για τη βελτίωση των γνώσεων των πολιτών όσον αφορά τα θέματα υγείας, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, πρώτα, το ποιος είναι ο λόγος που μπερδεύονται. Τι είναι αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν όταν καλούνται να πάρουν ένα φάρμακο.