Η παρέμβαση στην Google που ανάγκασε τη μηχανή αναζήτησης να αποσυρθεί από την κεντρική Κίνα, οργανώθηκε από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κομμουνιστικού πολιτικού γραφείου, σύμφωνα με απόρρητες πληροφορίες που έστειλαν Αμερικάνοι αξιωματούχοι στο γραφείο της Χίλαρι Κλίντον.

Ads

Ο πολιτικός έγινε εχθρικός προς την Google όταν σε αναζήτηση του ονόματός του ανακάλυψε άρθρα που του ασκούσαν κριτική, συνδεδεμένα με πηγές της Αμερικάνικης πρεσβείας στο Πεκίνο.

Αυτή η μεμονωμένη πράξη οδήγησε στην προσβολή της Google, αναγκάζοντάς την να αποχωρήσει από μια αγορά τετρακοσίων εκατομμυρίων χρηστών τον Ιανουάριο, προκαλώντας ερωτήματα για τη λογοκρισία στο ίντερνετ.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίθεση προς την Google ξεκίνησε από την κορυφή του κομμουνιστικού κόμματος δεν είχε δημοσιευτεί μέχρι τώρα. Μια μυστική σύνδεση από την πρεσβεία στο Πεκίνο επιχειρούσε να παραβιάσει τους λογαριασμούς αντιφρονούντων, που χρησιμοποιούσαν το mail της Google και είχε άμεση σχέση με τα δύο ανώτατα στελέχη του πολιτικού γραφείου.

Ads

Η ιντερνετική προσβολή περιγράφηκε ως μία 100% πολιτική πράξη που δεν είχε καμία σχέση με τον ανταγωνισμό της Google με τις κινέζικες μηχανές αναζήτησης. Τον περασμένο Δεκέμβρη η Google υποστήριξε ότι δέχτηκε «ένα πολύ καλά οργανωμένο χτύπημα στο σύστημά της», ενώ σύμφωνα με δήλωσή της που δημοσιεύτηκε το Γενάρη, δεν υπήρξαν στοιχεία ότι οι χάκερς πέτυχαν το στόχο τους. Λίγο μετά την επίθεση η Google επέλεξε να αποσυρθεί από την αγορά της κεντρικής Κίνας.

Αν και υπήρχαν υποψίες για την πολιτική υποκίνηση του θέματος ούτε η επιχείρηση, ούτε η Αμερικάνικη κυβέρνηση το δήλωσαν ρητά. Οι διπλωμάτες συζητούσαν ότι μέχρι και ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της χώρας γνώριζαν τις παραπάνω πράξεις. Ωστόσο, το σχετικό διπλωματικό μήνυμα στάλθηκε πίσω στην Αμερική θεωρώντας μη ξεκάθαρες τις άνωθεν πολιτικές ευθύνες.

«Πολιτικά υποκινούμενες» οι κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks θα αντιμετωπίσει σθεναρά τις κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα που του προσάπτουν, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του, ο οποίος τις χαρακτήρισε «πολιτικό κόλπο», το οποίο έχει ενορχηστρωθεί από αξιωματούχους στη Σουηδία, ενδεχομένως και καθ’ υπαγόρευση των ΗΠΑ.

«Δεν μου διαφεύγει ότι η Σουηδία είναι μία από τις χώρες αυτές που διέθεσαν το έδαφός τους για τις πτήσεις μεταφοράς», είπε στην τηλεόραση του BBC ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, Μαρκ Στέφενς, αναφερόμενος στην μεταφορά αεροπορικώς υπόπτων για τρομοκρατία σε άλλες χώρες, όπου και βασανίστηκαν.

Ο Ασάνζ, που δεν είναι σαφές το που βρίσκεται, εξακολουθεί να ανησυχεί για την ασφάλειά του, πρόσθεσε ο δικηγόρος του. «Έχουμε ακούσει πολλές έμμεσες αναφορές ότι πρέπει να δολοφονηθεί, πάλι από αξιόπιστες πηγές ανά τον κόσμο. Αμερικανοί, υψηλά ιστάμενοι, όπως η Σάρα Πέιλιν, έχουν κάνει έκκληση στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις να τον κυνηγήσουν και να τον δολοφονήσουν».

Απαντώντας στις κατηγορίες, η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση δήλωσε πως η δικαστική έρευνα που διενεργείται στη Σουηδία είναι «εντελώς ανεξάρτητη» και δεν έχει δεχθεί «καμία πολιτική πίεση».

Στο μεταξύ, τραπεζικοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για να κλείσουν έναν λογαριασμό, τον οποίο έχει ανοίξει στην Ελβετία ο Ασάνζ, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας Postfinance, Μαρκ Αντρέι, δήλωσε στην εφημερίδα NZZ am Sonntag ότι για να παραμείνει ο λογαριασμός του ανοιχτός ο Ασάνζ θα πρέπει να αποδείξει ότι διαμένει στην Ελβετία, έχει ιδιοκτησία στη χώρα ή επιχειρηματικές συναλλαγές εκεί.

Το WikiLeaks ζητεί να στέλνονται δωρεές στο λογαριασμό της Postfinance για το αποκαλούμενο «Ταμείο Υπεράσπισης του Τζούλιαν Ασάνζ». Δύο άλλοι λογαριασμοί, ένας στην Ισλανδία και ένας στη Γερμανία, επίσης αναφέρονται στον ιστότοπο για άλλου είδους οικονομικές συνεισφορές.

Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελβετία, Ντόναλντ Μπάγιερ, δήλωσε στην εφημερίδα Sonntag ότι η ελβετική κυβέρνηση δεν πρέπει να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ.