Πώς θα σας φαινόταν αν η τουαλέτα στο πάρκο όπου συνηθίζετε να περπατάτε, περιστοιχιζόταν από γυάλινους τοίχους, οι οποίοι επέτρεπαν στα αδιάκριτα μάτια να βλέπουν στο εσωτερικό της;

Ads

Το Τόκιο εντυπωσίασε τον Αύγουστο, όχι με ένα, αλλά με πολλά καινούργια ευφάνταστα design για μια τόσο απαραίτητη διευκόλυνση των κατοίκων μιας μεγαλούπολης (και μάλλον παραγνωρισμένης από τα αρχιτεκτονικά γραφεία ως προς την αισθητική διάστασή της): τη δημόσια τουαλέτα.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Tokyo Toilet», το αρχιτεκτονικό γραφείο και γραφείο ντιζάιν εσωτερικών χώρων Wonderwall ολοκλήρωσε μέσα στο πάρκο Ebisu τις δημόσιες τουαλέτες «Modern Kawaya», σχέδιο με ευθείες αναφορές στις «τουαλέτες» που ήταν σε χρήση στην Ιαπωνία τη νεολιθική εποχή.

«Κατασκευάσαμε έναν “ διφορούμενο χώρο”, ο οποίος είναι ταυτόχρονα αντικείμενο και τουαλέτα, συνδυάζοντας τυχαία 15 τοίχους από σκυρόδεμα. Οραματιστήκαμε ένα αντικείμενο που στέκεται ανέμελα στο πάρκο, λες και είναι εξοπλισμός παιχνιδότοπου, παγκάκια ή δέντρα» εξηγεί ο ιδρυτής του γραφείου Masamichi Katayama.

Ads

Κάθε κουβούκλιο διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που θολώνει τα τζάμια κάθε φορά που η τουαλέτα είναι κατειλημμένη, όταν δηλαδή ο θαμώνας κλειδώνει την πόρτα της πίσω του.

image

image