Δικαστική απόφαση έρχεται να επιβεβαιώσει τις παρανομίες στον Δήμο Ζαχάρως Ηλείας. Συγκεκριμένα, η διάταξη της αντεισαγγελέως Πρωτοδικών Πύργου απορρίπτει οριστικά την έγκληση περί συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου, κατά της Ελευθεροτυπίας, του δημάρχου της Ζαχάρως, και χαρακτηρίζει αληθές το ρεπορτάζ της για το δημαρχείο. Το ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε ότι το δημαρχείο επιχειρήθηκε να χτιστεί χωρίς διαγωνισμό και με απ’ ευθείας ανάθεση στην εταιρεία FORUM Α.Ε., με τα χρήματα της αυστραλιανής κυβέρνησης που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους. Η υπ’ αριθμ. 25/4.6.2009 διάταξη της αντεισαγγελέως Μαρίας Μ. Παπαγιαννίδου απαλλάσσει και την αντιπολίτευση του δήμου.

Ads

Η κ. Παπαγιαννίδου χαρακτηρίζει ευθέως ως παράνομη την ανέγερση του δημαρχείου της Ζαχάρως και επικαλούμενη το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, κάνει λόγο για παραπλάνηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τον δήμαρχο της Ζαχάρως.

Ακόμα, στη διάταξη αναφέρεται ότι το δημαρχείο επιχειρήθηκε να κτιστεί παράνομα σε χώρο αστικού πρασίνου και αποκαλύπτεται η παράνομη συμπεριφορά του νυν αντιδημάρχου και υπαλλήλου της Πολεοδομίας Ζαχάρως, Σπήλιου Φωτόπουλου, ο οποίος το 2005 σε έγγραφό του ανέφερε ότι το οικόπεδο δεν ήταν οικοδομήσιμο και το 2008 «εξέδωσε παράνομα» την 1/4.1.2008 οικοδομική άδεια του δημαρχείου.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η μελέτη για την ανέγερση του δημαρχείου έχει κατατεθεί από μελετητές που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελετητών Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και τονίζεται η απ’ ευθείας ανάθεση του έργου στην εταιρεία FORUM Α.Ε. και στη συνέχεια η εκτέλεσή του από την ΕΟΜΕΚΑ Ο.Ε., καίτοι δεν επιτρεπόταν η υπεργολαβία και γίνεται λόγος για παραπλάνηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ads

Η αντεισαγγελέας υπογραμμίζει ότι ουδέποτε έγινε αποδοχή της δωρεάς από το δημοτικό συμβούλιο ή τη δημαρχιακή επιτροπή, ούτε παραλαβή των χρημάτων, ούτε ελήφθη σχετική απόφαση για τον χώρο και τον τρόπο κατασκευής του νέου δημαρχείου από το δημοτικό συμβούλιο, ούτε νόμιμη ανάθεση δημοσίου έργου και τονίζει: «Υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι η Αυστραλιανή Κυβέρνηση παραπλανήθηκε ως προς τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών». Τέλος, χαρακτηρίζει ως δικαιολογημένο ενδιαφέρον του Τύπου τα ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, ρεπορτάζ Μάκη Νοδαρου