Όταν προγραμματίστηκε η συνάντηση που του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου για θέματα ενέργειας (ειδικά για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ), στα επιτελεία τους δεν είχαν φανταστεί ότι σήμερα το  πρωί παρά λίγο να θρηνήσουμε μια νέα Σάρα. Μια γιαγιά με το εγγονάκι της στο Κορδελιό της δυτικής Θεσσαλονίκης κινδύνεψαν να καούν από φωτιά στο σπίτι που έμεναν και στο οποίο προσπαθούσαν να δουν και να θερμανθούν με κεριά και ξυλόσομπα, γιατί το ρεύμα έχει κοπεί εδώ και μήνες. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs, έχει προκύψει ζήτημα με την επιμέλεια του παιδιού, καθώς οι γονείς φέρονται να είναι χρήστες ναρκωτικών. Διαβάστε περισσότερα: Κορδελιό: Τουλάχιστον 800 οικογένειες χωρίς ρεύμα

Ads

Η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει μια οικογένεια (ηλικιωμένο ζευγάρι μαζί με τον γιο τους και το ανήλικο εγγονάκι τους) που διέμενε σε σπίτι στο Κορδελιό στη Θεσσαλονίκη. 

Η γιαγιά και το 5χρονο εγγονάκι της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες στο σπίτι είχε κοπεί το ρεύμα και η οικογένεια χρησιμοποιούσε κεριά. Σημειώνεται πως στο σπίτι δεν βρέθηκε κάποιο θερμαντικό σώμα και ως πιθανότερο σενάριο, που εξετάζει η πυροσβεστική, είναι η φωτιά να προκλήθηκε από τα κεριά. Το περιστατικό έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά το θάνατο της 13χρονης Σάρας από αναθυμιάσεις μαγκαλιού, το οποίο χρησιμοποιούσαν μαζί με την 54χρονη μητέρα της για να ζεσταθούν καθώς δεν είχαν ρεύμα.

Ο ανυπόφορος θάνατος της 13χρονης Σάρας από τις αναθυμιάσεις του μαγκαλιού προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη και θύμισε στην κυβέρνηση ότι η φτώχεια μπορεί να έχει φοβερό πολιτικό αντίκτυπο, αν ο χειμώνας που ήρθε φέρει και άλλα τέτοια συγκλονιστικά περιστατικά. Με τον πιο τραγικό τρόπο και ενώ η παγωνιά εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, το ζήτημα της ηλεκτροδότησης για οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν επανέρχεται στο επίκεντρο έχοντας πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 
 
Για το λόγο αυτό υπήρξε κινητοποίηση και η ΔΕΗ ανακοίνωσε οδηγίες για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ή κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Ειδικότερα η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει το «Κοινωνικό Τιμολόγιο» δίνοντας οδηγίες στους καταναλωτές για το πως μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, ώστε να μην κόβεται το ρεύμα. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, επιδίωξη μεταξύ άλλων είναι «να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε ευάλωτους καταναλωτές και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών»:

Ads
  • Σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (βαρυχειμωνιά, καύσων, κλπ) ή κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, ουδεμία εντολή διακοπής ρεύματος πραγματοποιείται για το σύνολο των πελατών της ΔΕΗ που έχουν ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς.
  • Δεν υλοποιούνται διακοπές ρεύματος σε πελάτες που έχουν οποιαδήποτε είδους εξάρτηση από μηχανικά μέσα.
  • Δεν εκδίδονται εντολές διακοπών ρεύματος λόγω χρέους σε πελάτες με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και εν γένει στους Ευάλωτους Πελάτες, όπως αυτοί καθορίζονται από την Πολιτεία, όχι μόνο κατά τους επτά (7) μήνες που προβλέπει ο νέος Κώδικας Προμήθειας (Νοέμβριος-Μάρτιος και Ιούλιος- Αύγουστος) αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εξαιρουμένων βέβαια των περιπτώσεων παραβατικών συμπεριφορών (ρευματοκλοπές).

Παράλληλα προβλέπονται εκπτώσεις και ευνοϊκοί διακανονισμοί «με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων». Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Κοινωνικό Τιμολόγιο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να ενταχθεί σε αυτό. 

Στο μεταξύ, ο ένας μετά τον άλλο δήμοι σε ολόκληρη τη χώρα (από την Τρίπολη μέχρι τη Ζάκυνθο) αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να στηρίξουν δημότες τους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα προκειμένου να προληφθούν ανθρώπινες τραγωδίες. 

Η αρχική επιλογή της κυβέρνησης ήταν να βγάλει εκτός ατζέντας αυτό το ενοχλητικό ζήτημα και απλώς να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για “κομματική τυμβωρυχία” ή ακραίο λαϊκισμό. Ωστόσο, η ανησυχία ότι μπορεί το κρύο και όσα θα φέρει να επηρεάσουν τις πολιτικές ισορροπίες είναι υπαρκτή, παρόλο που τα στόματα των αρμοδίων παραμένουν σφραγισμένα. Ξαφνικά άρχισαν όλοι να ψάχνονται: Πόσοι άνθρωποι ζουν χωρίς ρεύμα και σε συνθήκες που μπορεί εύκολα να τους φέρουν κοντά σε επικίνδυνο ατύχημα, τι μπορεί να γίνει για να υποστηριχθούν, πώς δεν θα επαναληφθούν τέτοιας έντασης δράματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το σπίτι στο Κορδελιό δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα για μήνες και αυτό που ερευνάται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από κεριά. Στο εσωτερικό του σπιτιού δεν βρέθηκε κάποιο θερμαντικό σώμα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ευόσμου η οικογένεια αυτή έπαιρνε βοήθεια από τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ μόνο στο δικό του δήμο, υπάρχουν 700 οικογένειες, που ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ο αριθμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.