Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Παπουτσάκης,  μετά απο πέντε ποιητικές συλλογές- η πρώτη το 2014 αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα του, η τελευταία το 2021 αφιερωμένη σε όσους πιστεύουν στα θαύματα χωρίς να ψάχνουν εξηγήσεις- παρουσιάζει το πρώτο του θεατρικό έργο που έχει πίσω τη δική του ιστορία.

Ads

Μια πραγματική σκηνή που έζησε πριν απο αρκετά χρόνια έξω απο ένα εκλογικό κέντρο πηγαίνοντας να ψηφίσει-δύο ηλικιωμένοι φίλοι περίμεναν τον τρίτο της παρέας κι αυτός αργούσε- στάθηκε η έμπνευση.

«Κάποιες σκηνές δεν σβήνουν ποτέ. Περνάει ο καιρός, μένουν πάντα ζωντανές και κάποτε έρχεται το πλήρωμα του χρόνου..»

Και έτσι- απο μια πολύ έντονη ανάμνηση- γεννήθηκε Ο τρίτος που άργησε που παρουσιάζεται 1,8 και 15 Ιουνίου στις 20.30 στο θέατρο Λύχνος Τέχνης και Πολιτισμού (Χαλκιδικής 83 και Ιεράς Οδού, Γκάζι) με προοπτική να υπάρξει συνέχεια το φθινόπωρο και με άλλα τέσσερα θεατρικά έργα του να είναι στο δρόμο για τη σκηνή προσεχώς. Παράλληλα συνεχίζει ποιητικά..

Ads

«‘’Ο Τρίτος που άργησε’’ είναι το πρώτο μου θεατρικό έργο που ανεβαίνει σε θεατρική σκηνή κι αυτό οφείλεται στην αγάπη με την οποία το αγκάλιασαν αρχικά η εκλεκτή μου φίλη Όλγα Μουργελά και στη συνέχεια η υπέροχη ομάδα της ‘’Θεάτρου φίλοι’’.

Αληθινοί πρωταγωνιστές του έργου είναι η αγάπη και η φιλία. Άλλωστε η λέξη φιλία προέρχεται από το ρήμα φιλώ που σημαίνει αγαπώ. ‘’Οι φίλοι μας’’, έλεγε ο Μαρσέλ Προυστ ‘’είναι οι γοητευτικοί κηπουροί που κάνουν την ψυχή μας ν’ ανθίζει’’.

Από την αρχαιότητα υπήρχε τονισμένη στα κείμενα των συγγραφέων και των ποιητών η δύναμη της φιλίας. Ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος, ο Δάμων και ο Φιντίας, ο Κάστωρ κι ο Πολυδεύκης, ο Ορέστης και ο Πυλάδης είναι τρανά παραδείγματα ανδρών που τίμησαν τη φιλία και της έδωσαν λάμψη αιώνια, αποτελώντας πηγές έμπνευσης και θαυμασμού.

Είναι τύχη και ευλογία θεϊκή να βρίσκεις στη ζωή πραγματικούς φίλους που να σε νοιάζονται, να συμπάσχουν και να μοιράζονται μαζί σου τις χαρές και τις λύπες σου. Έλεγαν οι παλιοί πως όταν βρίσκεις ένα φίλο είναι σαν να βρίσκεις ένα θησαυρό. Στη σκληρή εποχή μας που οι αληθινές αξίες δοκιμάζονται και έρχονται ντυμένοι φίλοι οι εχθροί μας, όπως έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης, η φιλία είναι ένα δώρο πολύ ακριβό!

Το έργο υμνεί τη φιλία, η οποία όταν είναι αληθινή, διαπερνά τα χρόνια και κρατάει μια ζωή, όπως στην περίπτωση των τριών ηρώων μου που γέρασαν κρατώντας ζωντανή την αγάπη και τις κοινές τους αναμνήσεις-ηλιοχαμόγελα την ώρα του δειλινού.»

Στο θέμα φιλία είσαι τυχερός; τον ρωτώ

Ευγνωμονώ το Θεό, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, που μου χάρισε λίγους αλλά αληθινούς και πιστούς φίλους.

Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου, λέει ο Τζιμ Μόρισον.

Προτιμούσα τους Pink Floyd απο τους Doors, αλλά συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

Ευγνώμων ο Γιάννης είναι κάθε μέρα, με κάθε αφορμή. Πιστός σε αξίες, σε ιδανικά, αισιόδοξος πως όσο υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες πολλά μπορούν να αλλάξουν. Ένας ρομαντικός της εποχής που κάνει τις σκέψεις του στίχους και τις εικόνες λέξεις αφού το γράψιμο παραμένει το καταφύγιο να στεγάζει τα όνειρα του.

Δείτε το trailer της παράστασης:

image