Για την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου σας παρουσιάζουμε σε πρώτη δημοσίευση αυτή τη σπάνια ζωντανή ηχογράφηση που πραγματοποίησε το 1974 άγνωστος σε εμάς θεατής, στο δεύτερο ανέβασμα της παράστασης, στο Θέατρο Ακροπόλ.

Ads

Η πηγή που διαθέτουμε περιέχει ηχογράφηση μόνο των τραγουδιών που ερμήνευσε ο Νίκος Ξυλούρης ζωντανά στην παράσταση. Για το παρόν upload, ενώσαμε τα ηχογραφημένα αποσπάσματα με τη σειρά που καταγράφηκαν, με σκοπό να υπάρχει ένα ενιαίο ηχητικό ντοκουμέντο, χωρίς τις απότομες (και προβληματικές)* εκκινήσεις των ηχογραφήσεων και τα απότομα κοψίματα στο τέλος κάθε τραγουδιού.

* Προβληματικές = Ο θεατής συνήθως πατούσε το “record” στο φορητό κασετοφωνάκι του μόνο λίγα δευτερόλεπτα αφού άρχιζε κάθε τραγούδι. Σε κάθε εκκίνηση ηχογράφησης, ο ήχος παραμορφώνει ανεπανόρθωτα για λίγα δευτερόλεπτα. Μόλις τελείωνε το κάθε τραγούδι, ο θεατής πατούσε το “stop”.

Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Γιάννης Ξυλούρης (κρητική λύρα), Στέλιος Αεράκης (κρητικό λαούτο), Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι), Σπύρος Μιχαηλίδης (πιάνο), Νίκος Γαστεράτος (ντραμς). Στις ηχογραφήσεις αυτές συμμετέχει η Τζένη Καρέζη και μέλη του θιάσου.

Ads

Στο τραγούδι «Φίλοι κι αδέλφια» υπάρχουν και στίχοι (“Πρόλαβε, Όθων…”) που λογοκρίθηκαν, απορρίφθηκαν και δεν συμπεριελήφθησαν στην ηχογράφηση του δίσκου, που πραγματοποιήθηκε τέτοιες μέρες πριν 45 χρόνια.

Το video upload περιέχει 29 εικόνες και φωτογραφίες σχετικές με την παράσταση.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1) Καλήν εσπέραν
2) Τ’ Ανάπλι
3) Φίλοι κι αδέλφια
4) Το μεγάλο μας τσίρκο
5) Ο μπροστάρης
6) Ο ξεριζωμός
7) Και πάν’ και πάνε
8) Επινίκεια

Το ηχητικό υλικό παρείχε ο Nasos Loukakis.

Ηχητική επεξεργασία & επιμέλεια: Themistoklis Pantelopoulos

Πηγή: NikosXylouris.OfficialPage