Η παράσταση «Το κορίτσι από το εργοστάσιο της ομίχλης» του Thom Luz παρουσιάζεται στις 23 και 24 Ιουνίου στην Πειραιώς 260.

Ads

Ένα σύγχρονο παραμύθι με μαγικό φινάλε που συμπεριλήφθηκε στη λίστα του φετινού Theatertreffen – Berliner Festspiele με τις 10 καλύτερες παραστάσεις της χρονιάς. Η νέα δημιουργία του Ελβετού Τομ Λουτς, που φημίζεται για τις ατμοσφαιρικές παραστάσεις του γεμάτες μουσική και εντυπωσιακές εικόνες, αγγίζει τις πλέον φευγαλέες κι εφήμερες πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας.

«Πώς μπορεί να κρατηθεί κανείς από κάτι που είναι διαρκώς ρευστό; Έχει θέση η ποίηση σε έναν κόσμο που κυριαρχείται ολοένα περισσότερο από τους νόμους της αγοράς;»

Μια φορά κι έναν καιρό, στην άκρη της πόλης, ήταν ένα μικρό εργοστάσιο που έφτιαχνε μηχανές ομίχλης και τα έβγαζε πέρα με δυσκολία εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Σε μια προσπάθεια να σώσουν το εργοστάσιό τους, ο εργοστασιάρχης και οι υπάλληλοί του αρχίζουν να πειραματίζονται, δημιουργώντας καταρράκτες από ομίχλη, φωσφορίζουσες θάλασσες, μουσικούς καπνούς, πλανητικούς δακτύλιους, ομιχλώδη ομοιώματα διάσημων γλυπτών του Ροντέν, του Τζακομέττι, του Μπαίκλιν. Σύντομα, όλοι οι χώροι γεμίζουν καπνό. Ο μόνος ήχος που ακούγεται είναι ένα αόρατο τρίο εγχόρδων, μια μπάντα που αιωνίως κάνει πρόβα στο εργοστάσιο: ο χρόνος σταματάει. Όταν καθαρίζει το τοπίο, τα πάντα έχουν εξαφανιστεί και το εργοστάσιο έχει κλείσει. Απομένουν μόνον οι ίδιες οι μηχανές, που εξακολουθούν να γεννάνε ομίχλη και ονειρεύονται να γίνουν κάποτε άνθρωποι.

Ads

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Thom Luz
Μουσική διεύθυνση: Mathias Weibel
Σχεδιασμός ήχου: Martin Hofstetter
Σχεδιασμός φωτισμού: Thom Luz – Tina Bleuler
Κοστούμια: Tina Bleuler, Kathaina Baldauf
Τεχνική διεύθυνση: Li Sanli
Βοηθός σκηνοθέτη: Benjamin Truong

Παίζουν: Mathias Weibel, Mara Miribung, Samuel Streiff, Sigurður Arent Jónsson, Fhunyue Gao

Επικοινωνία: Ramun Bernetta
Διεύθυνση παραγωγής: Gabi Bernetta
Παραγωγή: Thom Luz και Bernetta Theaterproduktionen
Συμπαραγωγή: Gessnerallee Zürich, Théâtre  Vidy-Lausanne, Kaserne Basel, International Summer Festival Kampnagel (Αμβούργο), Theater Chur, Südpol Luzern
Υποστήριξη: Zurich City of Culture, Canton of Zurich, service of culture, Pro Helvetia – Swiss Arts Council, Committee of Experts Theatre and Dance BS/BL, Stanley Thomas Johnson Stiftung, Look Solutions Fog Machines, Schiedmayer Celesta, Viadukt*3