Η μουσική παράσταση της Φένιας Παπαδόδημα «ΕΞΟΔΟΣ» σε συνομιλία με την ζωγραφική έκθεση «Ανέστιοι προσφεύγοντες» του Γιώργου Κόρδη παρουσιάζονται στο θέατρο ΕΛΕΡ.

Ads

Η “ΕΞΟΔΟΣ” είναι μία παράσταση με βασική θεματική την συλλογική μνήμη. Αφορμισμένη από τα κείμενα και τις επιστολές του Γιώργου Σεφέρη προς τον Ζήσιμο Λορετζάτο. Κείμενα που γράφτηκαν στην αρχή της θητείας του Σεφέρη ως διπλωματικός ακόλουθος στην Άγκυρα ( 1948- 1951) και που αντικατοπτρίζουν τόσο τα ιστορικά αδιέξοδα της Ελλάδας όσο και τα προσωπικά του αδιέξοδα, καθώς τα μοιράζεται με τον μοναδικό ίσως σταθερό κι αγαπημένο φίλο του μέσα στις δεκαετίες.

Μέσα από τα κείμενα αυτά μεταφέρονται ιστορικά γεγονότα όπως ο ξεριζωμός των πληθυσμών της Καππαδοκίας, η καταστροφή της Σμύρνης αλλά και το πάντα επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς.

Τα κείμενα της παράστασης,  «Τρεις μέρες στα μοναστήρια της Καππαδοκίας», του Γιώργου Σεφέρη, γράμματα από την αλληλογραφία του με τον Ζήσιμο Λορεντζάτο 1948-1968, αναφορές στο ημερολόγιο της Σόφης Μανουσάκη Αναστασιάδη «Μνήμες Καππαδοκίας», καθώς και αληθινές μαρτυρίες προσφύγων από την έκδοση «Έξοδος» του Κέντρου Μικρασιατικών σπουδών, αποτελούν ένα ενιαίο σώμα που αναπτύσσεται μουσικά. 

Ads

Τα κείμενα αυτά ντύνονται με την μουσική που έχει συνθέσει η Φένια Παπαδοδήμα σε ρυθμούς από την Ανατολή, δημιουργώντας το ιδανικό “περιβάλλον” για να εισέλθει ο θεατής στην εποχή που περιγράφεται. Παράλληλα, με την ανάγνωση των κειμένων αλλά και τα μουσικά κομμάτια στην σκηνή προβάλλονται εικόνες από την έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Κόρδη “Ανέστιοι προσφεύγοντες”, το οποίο συμβάλλει αφηγηματικά στην απόδοση της θεματικής καθώς παρουσιάζεται η σταδιακή “απώλεια” μνήμης των προσφύγων που τους καταδικάζει και στην απώλεια ταυτότητας.

Ο συνδυασμός των εικόνων και της μουσικής ζωντανεύουν τα κείμενα σε μία παράσταση που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ερμηνείες και με λιτότητα αποδίδει την θεματική της.

Η Φένια Παπαδόδημα και ο  Γεράσιμος Γεννατάς, μέσα απ τα λόγια των Σεφέρη και Λορετζάτου μεταφέρουν, επίσης τον προβληματισμό για την σταδιακή εξαφάνιση της συλλογική μνήμης στην Αθήνα και την Ελλάδα του σήμερα.

Συγκεκριμένα, τους Αθηναίους αστούς «αποίκους» όπως τους αποκαλεί ο Ζήσιμος Λορεντζάτος, του 2022, που «έχουν φανερά χάσει κάθε προσωπική μνήμη για την γη τους».

Συντελεστές

Φένια Παπαδόδημα: Πρωτότυπη μουσική/ Σκηνοθεσία- Ερμηνεία- Φωνή
Γιώργος Κόρδης : Ψηφιακή ζωγραφική
Γεράσιμος Γεννατάς : Ερμηνεία
Ελένη Ποζατζίδου : Eρμηνεία- φωνή
Θωμάς Μελετέας: Ούτι
Γωγώ Ξαγαρά: Άρπα
Ήβη Παπαθανασίου :  Τσέλο
Γιώργος Παλαμιώτης: Ηχητικά τοπία – Ενορχήστρωση
Φένια Παπαδόδημα : Επιλογή κειμένων – Δραματουργία
Καλλιόπη Σωτηρίου : Βοηθός σκηνοθέτη
Στέβη Κουτσοθανάση: Φωτισμοί
Κώστας Φούντας: Video
Ελένη Κουρή: φωτογραφία
Χρύσα Ματσαγκάνη: Επικοινωνία 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις:

Δευτέρα και Τρίτη: 26/27 Δεκεμβρίου
Έναρξη:  9.00 μμ
Διάρκεια παράστασης:  75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 15€
Μειωμένο/Ανέργων: 12€
Ατέλειες: 5€

Προπώληση εισιτηρίων:
– Online: https://www.ticketservices.gr/event/exodos-1922-2022/
– Τηλεφωνικά: 2107234567
– Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Θέατρο ΕΛΕΡ
Φρυνίχου 10, Αθήνα
Τηλ. 21 1735 3928