Η πόλη των Χανίων είναι η έδρα του ομώνυμου νομού, μια πόλη όπου η όσμωση διαφορετικών πολιτισμών ανά τους αιώνες άφησε το χαρακτηριστικό της σημάδι. Η περιπλάνηση στους λαβυρινθώδεις δρόμους της Παλιάς Πόλης με τις επιβλητικές βενετσιάνικες οικίες, τις κρήνες και τους περικαλλείς ναούς αποτελεί κυριολεκτικά μια απόδραση μέσα στο χρόνο… 

Ads

Ο Τοπανάς, η πιο εντυπωσιακή περιοχή της πόλης, η εβραϊκή συνοικία και η τουρκογειτονιά, το ιστορικό προάστιο της Χαλέπας με τις νεοκλασικές επαύλεις και τους κήπους, το παλαιό λιμάνι με τη γραφική παραλία και το φάρο, σήμα κατατεθέν της πόλης, συγκαταλέγονται στα σπουδαία αξιοθέατα των Χανίων. Δημοφιλές σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών η ιστορική Δημοτική Αγορά, όπου θα απολαύσετε τοπικούς μεζέδες μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων και αρωμάτων! Αν σας ενδιαφέρει η ιστορία και η παράδοση, εξέχοντα μουσεία όπως το Αρχαιολογικό, το Ιστορικό και το Ναυτικό μουσείο αποκαλύπτουν την ταραχώδη ιστορία του νησιού.

Νότια της πόλης βρίσκεται το Φραγκοκάστελλο, ένα βενετσιάνικο φρούριο με θέα το Λιβυκό πέλαγος… Ανακαλύψτε τους παραδοσιακούς οικισμούς της ευρύτερης περιοχής (με εξαιρετικές αγροτουριστικές υποδομές) όπως ο Βάμος και τα Μίλια, ακολουθώντας τα πανέμορφα μονοπάτια που συνδέουν τα χωριά της κρητικής υπαίθρου. Περιπλανηθείτε στα καταπράσινα λιβάδια και τους οπωρώνες της Αγιάς με τα ονομαστά μανταρίνια• μην παραλείψετε να εξερευνήσετε την ομώνυμη λίμνη και το σπάνιο οικοσύστημά της με ποδήλατο!

Φυσικά, μια επίσκεψη στα Χανιά δεν είναι ολοκληρωμένη, αν δεν γευτεί κάποιος τη διάσημη τοπική κουζίνα: αυγά με στάκα, κρητικά καλιτσούνια, αρνάκι με αρωματικά άγρια ραδίκια, ντάκος, χοχλιοί μπουμπουριστοί, χανιώτικο μπουρέκι, ξεροτήγανα, κριθαροκουλούρες, γραβιέρα, μοσχομυριστό ανθότυρο από τα Σφακιά, φρέσκια στάκα από βούτυρο για το γαμοπίλαφο, γίδα ψητή ή ασυναγώνιστα θαλασσινά και ψάρια –μοναδικά υλικά για πεντανόστιμες αχινοσαλάτες ή θεϊκές ψαρόσουπες! Τις κρητικές λιχουδιές θαυμάσια συμπληρώνουν το βαθυκόκκινο κρασί της Κρήτης, ο μαρουβάς, ή μια παγωμένη τσικουδιά!