Το κάμπινγκ είναι μία από τις πλέον ανερχόμενες μορφές διακοπών στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που λατρεύουν να βρίσκονται κοντά στη φύση έστω και για λίγες μέρες. Τι συμβαίνει όμως με αυτούς που θέλουν και μία δόση glam στην επαφή τους με τη φύση και έχουν και το αντίστοιχο πορτοφόλι. Ο συνδυασμός camping και glam μας φέρνει την ανερχόμενη τάση του glamping, που έρχεται πλέον και ως στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης για την ελληνική αγορά.

Ads

Το glamping περιγράφει ένα στιλ κάμπινγκ με ανέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπηρεσίες, σε θέρετρα, που συνήθως δεν σχετίζονται με το «παραδοσιακό» κάμπινγκ. Η συγκεκριμένη τάση έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε τουρίστες του 21ου αιώνα, που αναζητούν τις πολυτέλειες της ξενοδοχειακής διαμονής παράλληλα με την απόδραση και περιπέτεια αναψυχής στον εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 το σχετικού νομοσχεδίου:

1. Με τον όρο «glamping» νοείται η εμπειρία πολυτελούς διαμονής στη φύση, σε τουριστικά καταλύματα στην ύπαιθρο που ανεγείρονται σε εκτός σχεδίου περιοχές και περιλαμβάνουν διαφοροποιημένους τύπους διαμονής σε δομές ήπια εναρμονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική και παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών.

Ads

2. Θεσπίζεται Σήμα Glamping, το οποίο αποτελεί σήμα πιστοποίησης πενταετούς διάρκειας, με ειδικό λογότυπο και χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού σε νομίμως αδειοδοτημένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις)που πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια της παρ. 3 και τις λειτουργικές προδιαγραφές glamping του άρθρου 39. Όταν το glamping λειτουργεί σε συνδυασμό με ξενοδοχείο, απαιτείται να βρίσκεται σε διακριτή θέση του γηπέδου.

3. Τα ποιοτικά κριτήρια glamping είναι τα εξής:

α) διαμονή σε άρτια και ποιοτικά εξοπλισμένα διαφόρων τύπων και μεγεθών κατασκηνωτικά μέσα ή ημιμόνιμες δομές υψηλής αισθητικής σε κελύφη ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού που δύνανται να συναρμολογούνται και να αποσυναρμολογούνται ή να μεταφέρονται, όπως ενδεικτικά θολωτές δομές (domes), γιούρτες (yurts), πασαλοκαλύβες.

Στις επιτρεπόμενες εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνονται υπεδάφια δίκτυα υποδομών και  88 συστημάτων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, καθώς και έργα πρόσβασης και κυκλοφορίας.

β) εναρμόνιση των κατασκηνωτικών μέσων και ημιμόνιμων δομών με το φυσικό περιβάλλον με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση σε αυτό,

γ) χρήση υλικών στο σύνολο της εγκατάστασης φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον,

δ) προώθηση δραστηριοτήτων θεματικού τουρισμού – ειδικών μορφών τουρισμού.