Η Σέριφος, με τα κακοτράχαλα μεταλλεία και την ένδοξη ιστορία, έχει τον δικό της ξεχωριστό κυκλαδίτικο αέρα. Έχει την απαράμιλλη ικανότητα να γαληνεύει τον επισκέπτη, να μιλάει κατευθείαν στις αισθήσεις του, να τον κερδίζει. Η γη της είναι καμωμένη από σίδερο και γρανίτη και είναι η πιο άγρια των Κυκλάδων. Παρά τον άγονό της χαρακτήρα, ο τρόπος που την αγκαλιάζει η βαθυγάλανη θάλασσα του Αιγαίου έχει δημιουργήσει κάποιες από τις ομορφότερες ακρογιαλιές

Ads

Ο διακριτικός τρόπος με τον οποίον οι κάτοικοί της την έχουν οικοδομήσει, σεβόμενοι το αρχιτεκτονικό ύφος του νησιού, αυτό που επιβάλλει πάλλευκα μικρά σπιτάκια με γαλάζια παραθύρια, έχει απογειώσει τη φυσική της ομορφιά.  Κοντά στην Αθήνα, δυόμιση ώρες με ταχύπλοο, τέσσερις και κάτι με συμβατικό πλοίο, αποτελεί αγαπημένο προορισμό -κάποιοι την επισκέπτονται φανατικά κάθε χρόνο-, τόσο για μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου, όσο και για πολυήμερες διακοπές. Προσφέρεται όχι μόνο για χαλάρωση αλλά και για outdoor δραστηριότητες, όπως πεζοπορία -με τα ειδικά μονοπάτια με σήμανση- αναρρίχησηποδηλασία βουνούκαταδύσεις.

Αυτή η εντυπωσιακή Xώρα

Στο νησί δεσπόζει η Xώρα, χτισμένη αμφιθεατρικά σε βραχώδη λόφο, μια από τις πιο καλαίσθητες των Κυκλάδων – η απαράμιλλη εικόνα της κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά, πριν ακόμη το πλοίο δέσει στο λιμάνι. Αποτελείται από δύο γειτονιές, την Πάνω και την Κάτω Xώρα που ενώνονται μεταξύ τους με σκαλιά. Και το σκηνικό μοιάζει στημένο με απόλυτη αρμονία και κομψή λιτότητα. Τα λιγοστά μαγαζιά, μπαράκια, καφενεδάκια και ταβερνάκια, είναι διακριτικά χωμένα στα στενά και ταιριασμένα με το σκηνικό, χωρίς κακοφωνίες. Από την χώρα περπατήστε ως το κάστρο, μια διαδρομή μόλις δέκα λεπτών. Το μνημείο έχτισαν οι Βενετοί τον 15ο αιώνα. Η θέα από εκεί θα σας κόψει την ανάσα, αυτό το μοναδικό γαλάζιο τ’ ουρανού και της θάλασσας…

Ads

image

Το περιποιημένο λιμάνι

Λιμάνι της Σερίφου είναι το Λιβάδι, καλοχτισμένο και περιποιημένο, προσφέρεται για περιπάτους, ενώ λίγα μόλις μέτρα από τον λιμενοβραχίονα, βρίσκονται καφέψαροταβέρνεςκαι ζαχαροπλαστεία, σχεδόν πάνω στο κύμα. Το Λιβάδι συμβαίνει επίσης να διαθέτει μία από τις όμορφες παραλίες του νησιού με ψιλή άμμο και πάντα ήσυχα νερά. Κοντά εκεί βρίσκονται ακόμη δύο όμορφες παραλίες, ο Αυλομώνας και τα Λιβαδάκια.

Παραλίες, πολλές παραλίες…
Η μορφολογία του νησιού είναι τέτοια που οι παραλίες του νησιού είναι πολλές και ποικίλες. Βραχώδεις ακτές, παραλίες με λεπτά βότσαλα ή χρυσές αμμουδιές και βέβαια νερά πεντακάθαρα, βαθυγάλαζα. Πολλές από αυτές τις παραλίες είναι προσβάσιμες οδικώς, ενώ για άλλες θα οδηγηθείτε εκεί είτε μέσα από μονοπάτια είτε μέσω θαλάσσης. Καμάρι του νησιού είναι η Ψιλή Άμμος, η οποία έχει βραβευτεί ως η 1η από τις είκοσι καλύτερες παραλίες της Ευρώπης.

image

Μια πεντανόστιμη κουζίνα

Η κουζίνα της Σερίφου ιδιαίτερη και γεμάτη αρώματα και γεύσεις και η επίσκεψή σας στο νησί θα αποκτήσει θέλοντας και μη έντονο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Τι να πρωτοδοκιμάσει κανείς; Χοιρινές λούζες (παραδοσιακό παστό), λουκάνικα και σύγλινα, καρυκευμένα με μυρωδάτα μπαχαρικά. Το διάσημο Σεριφιώτικο παστέλι, με τον μικρό ρόμβο να είναι ακουμπισμένο σε φύλλο λεμονιάς και να έχει στο κέντρο του καθαρισμένο αμύγδαλο και γλυκά του κουταλιούΜαραθόπιτες και μαραθοτηγανίτεςρεβυθάδα με σταφίδες από τοπική ποικιλία, λιαστό χταπόδιτοπικά τυριάμυζήθρες και ξινομυζήθρες. Κι όλα αυτά συνοδεία κρασιού ντόπιου και γλυκόπιοτου.