Η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη, την Εύβοια και τη Λέσβο, αποτελεί σταθερά έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Νησί των έντονων αντιθέσεων, η Ρόδος συνδυάζει αρμονικά το μεσαιωνικό με το παραδοσιακό στοιχείο, τις δαντελένιες παραλίες με τα πευκόφυτα βουνά, ορεινά χωριά με παραθαλάσσιους οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά μνημεία και κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα με παραδοσιακά καταλύματα σχηματίζοντας έναν ασυναγώνιστο προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε προσδοκία.

Ads

Η πλούσια ιστορία της είναι διάχυτη σε κάθε γωνιά του νησιού αφού κάθε κατακτητής που πέρασε άφησε έντονο το στίγμα του. Το νησί γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τον 4ο αι. π.Χ., όταν υψώθηκε ο περίφημος Κολοσσός, έργο του Λίνδιου Χάρη, μαθητή του Λυσίππου. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 155 μ.Χ. Πέρσες, Άραβες, Σαρακηνοί και Σελτζούκοι εγκαταστάθηκαν στο νησί, ενώ το 1309 κατέφθασαν στο νησί οι Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ανακαίνισαν το κάστρο με μια μοναδική στην Ευρώπη οχύρωση. Αποτέλεσε την έδρα τους ως το 1522, οπότε και κατακτήθηκε από τους Τούρκους. Το 1912 πέρασε στους Ιταλούς και το 1948 ενσωματώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην ελληνική επικράτεια.
Η μεσαιωνική πόλη, η πρωτεύουσα του νησιού και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Ιδρύθηκε το 408 π.Χ. και αποτελείται από την οχυρωμένη μεσαιωνική (παλαιά) πόλη και τη νέα πόλη με τα παλαιά, νεοκλασικά αλλά και νεότερα κτήρια. Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (14ου αι.), το «Καστέλλο», ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, ενώ επιβάλλεται ένας περίπατος στην διάσημη Οδό των Ιπποτώνπου έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια. Κατά μήκος της βρίσκονταν οι οικίες όσων συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. 

image

Από την πλατεία Ιπποκράτους ξεκινούν δύο από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης: η οδός Αριστοτέλους, που οδηγεί ανατολικά στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, και η οδός Σωκράτους, ο πολυσύχναστος δρόμος της παλιάς αγοράς. Στην κορυφή της οδού Σωκράτους δεσπόζει το Σουλεϊμανιέ τζαμί, που έχτισε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν αμέσως μετά την κατάληψη της Ρόδου. Στο σημείο όπου η οδός Σωκράτους συναντιέται με την οδό Ορφέως βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού, που έχτισε ο Φεχτί Πασάς το 1857 και σήμερα λειτουργεί ως μπαρ. Από την κορυφή του πύργου μπορείτε να απολαύσετε μια μαγευτική θέα προς στην Παλιά Πόλη. Στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο (στεγάζονται στο κτήριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών και στην Παναγία της Νίκης, αντίστοιχα) μπορείτε να θαυμάσετε σημαντικά ευρήματα και κειμήλια που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του νησιού.

Ads

Έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνεται η νέα πόλη, στην οποία δεσπόζουν εντυπωσιακά κτήρια που κτίστηκαν κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, όπως το Ταχυδρομείο, η Νομαρχία (παραπέμπει στο Παλάτι των Δόγηδων στην Βενετία), το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο και η Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Μια βόλτα στο Μανδράκι, το μικρό λιμάνι με τα αγάλματα των ελαφιών, επιβάλλεται ενώ δίπλα βρίσκεται η μαρίνα με τους Μύλους και το Φάρο του Αγίου Νικολάου. Στο νοτιότερο σημείο της πόλης θα συναντήσετε το Ενυδρείο, η διαμόρφωση του οποίου θυμίζει θαλάσσια υπόγεια σπηλιά, όπου φιλοξενούνται θαλάσσια είδη του Αιγαίου. Στην άλλη πλευρά της πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε το Ροδίνι, ένα υπέροχο πάρκο με παγώνια, τρεχούμενα νερά και μονοπάτια ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια. Το Ροδίνι φημίζεται ότι φιλοξενούσε τη λεγόμενη Ρητορική Σχολή της Ρόδου, όπου φοίτησαν προσωπικότητες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Κικέρωνας. Στο λόφο του Αγίου Στεφάνου ή Μόντε Σμιθ –η ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου– σώζονται μεταξύ άλλων το αρχαίο στάδιο, το ωδείο και ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα.

Βόρεια του νησιού θα συναντήσετε την περιοχή της Καλλιθέας, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε:

  • Την Kοσκινού: διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός με πολύχρωμα ροδίτικα σπίτια διακοσμημένα με κεραμικά πιάτα και υφαντά.
  • Τις περίφημες λουτρικές εγκαταστάσεις της Καλλιθέας, με την εντυπωσιακή Ροτόντα, το θολωτό κτήριο των θερμοπηγών. Οι πηγές ήταν γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του «κόκκινου νερού» που ανάβλυζε από εδώ και αξιοποιήθηκαν το 1929 από τους Ιταλούς.
  • Υπέροχες παραλίες, όπως το Φαληράκι, η Καλλιθέα και μικροί κολπίσκοι όπως του Λαδικού (όπου το 1961 γυρίστηκε η ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε») και του Άντονι Κουίν.

Η περιοχή της Iαλυσού (ή Tριάντα) είναι σήμερα από τα πιο δημοφιλή και κοσμοπολίτικα θέρετρα του νησιού με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και έντονη νυχτερινή ζωή. Η ακρόπολη της Ιαλυσού ήταν πατρίδα του ολυμπιονίκη Διαγόρα και μία από τις τρεις ισχυρές πόλεις της αρχαίας Ρόδου μαζί με τη Λίνδο και την Κάμειρο. Σήμερα, στην πολυσύχναστη λεωφόρο της Ιαλυσού θα δείτε τις νεοκλασικές επαύλεις («πύργους»), όπου παραθέριζαν οι εύποροι Ροδίτες. 
image

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε:

  • Τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Ιαλυσού, στο λόφο της Φιλερήμου, με μια πληθώρα μνημείων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος, η δωρική κρήνη, ο ναός της εποχής των Ιπποτών και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού.
  • Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας Φιλερήμου με τη μεγάλη λιθόστρωτη αυλή και την πέτρινη εκκλησία γοτθικού ρυθμού (15ου αι.)
  • Το δρόμο του Γολγοθά, με τα κυπαρίσσια και τις πέτρινες στήλες που φέρουν παραστάσεις με τα Πάθη του Xριστού. Ο δρόμος καταλήγει σε έναν μεγάλο σταυρό.
  • Την παραλία της Ιαλυσού με τα καταγάλανα νερά. Τα μελτέμια που πνέουν στην περιοχή την καθιστούν ιδανική για θαλάσσια σπορ, όπως windsurfing και kitesurfing.
  • Το ετήσιο πολιτισμικό φεστιβάλ των Ιαλυσίων που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο.

image

Η περιοχή της Αφάντου, ένας οικισμός με τυπική νησιώτικη αρχιτεκτονική και μια υπέροχη παραλία, φημίζεται για το υπερσύγχρονο γήπεδο γκολφ που μάλιστα λειτουργεί όλο το χρόνο. Κοντά στο χωριό θα βρείτε τα Κολύμπια, τον παραλιακό οικισμό με την περίφημη, δενδροφυτευμένη από τους Ιταλούς, οδό των Ευκαλύπτων.

image

Κοντά στο χωριό Θεολόγος βρίσκεται η φημισμένη κοιλάδα των Πεταλούδων, βιότοπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση στην οποία από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο εμφανίζονται κατά εκατομμύρια οι πεταλούδες Panaxia quadripunctaria. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και ένα μικρό μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο Aρχάγγελος είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη του νησιού που κατοικείται ήδη από τη μυκηναϊκή εποχή. Στους πρόποδες του κάστρου γύρω από το ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ απλώνεται η παραδοσιακή συνοικία με πολύχρωμα παλιά σπίτια, όπου οι κάτοικοι, ανέγγιχτοι από την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη, τηρούν ακόμη τις τοπικές τους παραδόσεις προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή. Αξίζει να δείτε το κάστρο που έκτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες το 1320, την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ με τη βοτσαλωτή αυλή, την Άνω ή Νέα Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας με την ομώνυμη παραλία, το σπήλαιο Κουμέλλου και το χωριό Μάλωνα που βρίσκεται μέσα στο μεγαλύτερο πορτοκαλεώνα της Ρόδου. Στον ίσκιο θεόρατων πεύκων και πλατάνων θα βρείτε τις Επτά Πηγές, μια περιοχή που αποκαλύπτει το μοναδικό φυσικό κάλλος της ροδίτικης ενδοχώρας.

Η Κάμειρος υπήρξε μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου. Tα ερείπιά της σώζονται σε έναν κατάφυτο αρχαιολογικό χώρο μέχρι και σήμερα. Επισκεφθείτε στη γύρω περιοχή παραδοσιακά χωριά όπως τη Σορωνή (με την ομώνυμη παραλία) και τη Σάλακο, ιδανική για τους φυσιολάτρες χάρις στην πλούσια βλάστηση και στις πολλές πηγές. Από κει μπορείτε να φτάσετε στον Προφήτη Ηλία, το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ρόδου, με το ομώνυμο εκκλησάκι στην κορυφή. Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού θα βρείτε παραδοσιακά χωριουδάκια με πηγές και πανύψηλα πλατάνια.

image

Το ψηλότερο βουνό της Ρόδου, ο επιβλητικός Αττάβυρος με τους κατάφυτους πρόποδες και τη βραχώδη κορυφή, δεσπόζει ανάμεσα στα ημιορεινά χωριά της περιοχής. Η ανάβαση στην κορυφή προσφέρει σε όποιον το προσπαθήσει πέρα από μια αναζωογονητική διαδρομή και μια φανταστική θέα όλου του νησιού. Ο Έμπωνας, το «κεφαλοχώρι» της περιοχής, είναι χτισμένος σε αμπελόφυτες πλαγιές και φημίζεται τόσο για το εξαιρετικό κρασί του όσο και για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα σε ένα από τα επιβλητικά κάστρα της περιοχής: το Μονόλιθο, χτισμένο από τους Ιωαννίτες ιππότες το 14o αιώνα ή το κάστρο της Κρητηνίας. Στις βραχώδεις ακτές της περιοχής θα συναντήσετε υπέροχους όρμους, όπως οι Φούρνοι, η Γλυφάδα και οι παραλίες της Κρητηνίας, όπου μπορείτε να χαρείτε τον ήλιο και τη θάλασσα μακριά από την πολυκοσμία.

Η Λίνδος αποτελούσε πλούσια και ισχυρή αρχαία πόλη-κράτος, κάτι που αντικατοπτρίζεται μέχρι και σήμερα στην επιβλητική της ακρόπολη, σκαρφαλωμένη σε ένα πανύψηλο βράχο. Φτάνοντας κανείς στη Λίνδο σίγουρα εντυπωσιάζεται από το πανόραμα του χωριού που απλώνεται στους πρόποδες του βράχου, έναν παραδοσιακό οικισμό με κατάλευκα σπίτια, αρχοντικά, εκκλησίες και λιθόστρωτα δρομάκια. Ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα από το χωριό καταλήγουμε στηναρχαία ακρόπολη, όπου αρχαία, βυζαντινά και ιπποτικά μνημεία σε συνδυασμό με τα επιβλητικά τείχη και την υπέροχη θέα στο πέλαγος δημιουργούν ένα χώρο μαγευτικό. Η Λίνδος φημίζεται και για παραλίες με καταγάλανα νερά, οι οποίες μάλιστα διαθέτουν και υποδομές για θαλάσσια σπορ.

Στη Νότια Ρόδο η φύση αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο: απέραντα ακρογιάλια ξεδιπλώνονται από το Κιοτάρι και το Γεννάδι μέχρι τη Λαχανιά, το Πλημμύρι και το Πρασονήσι, αγαπημένος τόπος για τους λάτρεις του windsurfing και του kite surfing. Εδώ η ζωή κυλά στους δικούς της ρυθμούς, μακριά από την ένταση της πόλης και των πολύβουων τουριστικών θέρετρων. Αλλά και στην ενδοχώρα χρυσοί κάμποι, δάση, χαμηλοί λόφοι και κοιλάδες σχηματίζουν μια πανδαισία χρωμάτων που γαληνεύουν το νου και την ψυχή. Τα πανάρχαια χωριά της είναι κυρίως αγροτικά, διατηρούν ακόμη το παραδοσιακό τους χρώμα, την παραδοσιακή ντοπιολαλιά αλλά και την παραδοσιακή ροδίτικη διακόσμηση μέσα στα σπίτια τους!

Πληροφορία για τους λάτρεις της πεζοπορίας: Υπέροχες διαδρομές αποκαλύπτουν το φυσικό κάλλος του νησιού σε όλο του το μεγαλείο: πεζοπορία από τη Φιλέρημο μέσα από ένα μαγευτικό πευκόδασος στη θάλασσα (2 ώρες), πεζοπορία στην κοιλάδα των πεταλούδων (3 ώρες), από το χωριό της Σαλάκου στην κορυφή του Προφήτη Ηλία (4 ώρες), από το κάστρο της Κρητηνίας στο χωριό της Κρητηνίας μέσα από μια εύφορη κοιλάδα (4 ώρες) ή η κατάκτηση της κορυφής του Αττάβυρου για τους πιο εξασκημένους οδοιπόρους (6 ώρες) είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που προσφέρει το πανέμορφο νησί. 
image

Λεπτομέρειες για τις διαδρομές θα βρείτε στον οδηγό του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού
www.rodosisland.gr

Και κάτι ακόμη: Από την Ρόδο αναχωρούν καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στα κοντινά νησιά: ΣύμηΧάλκηΚαστελλόριζο και Τήλο!