Η πόλη της Πρέβεζας είναι χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου, και αποτελεί το διοικητικό, εμπορικό, πνευματικό και τουριστικό κέντρο της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Βερενίκης, την οποία ίδρυσε ο βασιλιάς της Ηπείρου, Πύρρος, το 290 π.Χ. Η πόλη δημιουργήθηκε στα τέλη του 11ου αι., μετά την ερήμωση της αρχαίας Νικόπολης. Στην ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές, μέχρι την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος το 1912. Απέχει περίπου 360 χλμ. βορειοδυτικά από την Αθήνα (μέσω Pίου-Aντιρρίου) και γύρω στα 350 χλμ. νοτιοδυτικά από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Ιωαννίνων – Κοζάνης – Βέροιας).

Ads

Η Πρέβεζα είναι μια περιοχή της Ηπείρου ευλογημένη με όμορφα τοπία, καταπράσινη φύση, μαγευτικές παραλίες, πλούσια ιστορία και μνημεία και σας προσφέρει πολλές επιλογές για τις διακοπές σας. Κάντε τη βόλτα σας στο λιμάνι και το ιστορικό κέντρο με τα όμορφα παραδοσιακά κτίρια, περπατήστε στον παραλιακό πεζόδρομο που θυμίζει νησί, και δοκιμάστε ντόπιες λιχουδιές σε κάποιο (-α) από τα γραφικά ταβερνάκια και καφενεία που θα βρείτε στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της πόλης.

Επισκεφθείτε τα κάστρα της: του Αγίου Ανδρέα (18ου αι.), το καλοδιατηρημένο κάστρο-φρούριο της Λασκάρας, που χτίστηκε το 2ο μισό του 19ου αι., και του Παντοκράτορα (αρχές 19ου αι.). Το τελευταίο είναι χτισμένο πάνω στη θάλασσα, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. Ανεβείτε την ώρα του δειλινού και απολαύστε τη μαγευτική θέα!

Ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Χαραλάμπους (18ου αι.), θα σας εντυπωσιάσει εξωτερικά με τον επιβλητικό πύργο του ρολογιού του και εσωτερικά με τον εντυπωσιακό του διάκοσμο. Η οροφή και οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι από αγιογράφους της Επτανησιακής σχολής του 18ου αι. με έντονους επηρεασμούς από τη Δυτική τεχνοτροπία. Θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που κατασκευάσθηκε από Ηπειρώτη τεχνίτη και επιχρυσώθηκε το 19ο αι., τον άμβωνα και τον αρχιερατικό θρόνο.

Ads

Περιηγηθείτε στα μουσεία της πόλης, όπως το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη «Ιωάννης Μόραλης», το Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ανοικτό κατόπιν ραντεβού) και το Λαογραφικό Μουσείο τοπικής κοινότητας Καμαρίνας, στο Ζάλογγο. Επισκεφθείτε τον ανεμόμυλο, στη θέση «Φάρος».

Απολαύστε μια βόλτα με ποδήλατο, αποτελεί άλλωστε το αγαπημένο μέσο μετακίνησης των ντόπιων. Επιλέξτε είτε μία παραλιακή διαδρομή ξεκινώντας από την πλατεία Ανδρούτσου με κατεύθυνση προς το Βαθύ, ή τη διαδρομή από την πλακόστρωτη παραλία προς την Κυανή Ακτή, τον οικισμό και το κάστρο του Παντοκράτορα, το Αλωνάκι με την πανέμορφη παραλία και τέλος τον οικισμό της Δροσιάς με την φανταστική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος. Για τους … προχωρημένους υπάρχει και η πιο απαιτητική διαδρομή από τον Λούρο προς τις Πύλες του Άδη στον Αχέροντα Ποταμό. Ακόμα, κάντε μια εκδρομή στη Μαργαρώνα, γραφική περιοχή ανάμεσα στους κοντινούς στην πόλη οικισμούς του Νεοχωρίου, της Αγ. Τριάδας και του Αγ. Θωμά.

Επιλέξτε μεταξύ των 12 πεζοπορικών διαδρομών που προτείνονται στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη φύση της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περπάτημα αλλά και για κολύμπι παρουσιάζει η διαδρομή που ακολουθεί τη ροή του ποταμού Αχέροντα από τις Πύλες του Άδη έως και τη Γλυκή του Νομού Θεσπρωτίας, μέσα από κατάφυτα βουνά. Το ποτάμι αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις του ράφτινγκ και του κανόε καγιάκ.

Κοντινές εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή με αυτοκίνητο

Επισκεφθείτε τη Nικόπολη, 7 χλμ. βόρεια της Πρέβεζας, με σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο ο οποίος ιδρύθηκε από τον Oκταβιανό Aύγουστο, σε ανάμνηση της νίκης του στη ναυμαχία του Aκτίου κατά του Aντωνίου και της Kλεοπάτρας (31 π.X.). Χτίστηκε πάνω σε «λαιμό» πλάτους 3,5 χλμ. μεταξύ της λιμνοθάλασσας Μάζωμα του Αμβρακικού και του Ιονίου Πελάγους. Στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια έλαμψε ως πρωτεύουσα, διοικητικό και εκκλησιαστικό κέντρο της ρωμαϊκής επαρχίας της Παλαιάς Hπείρου. Η πόλη ερημώθηκε, μετά τη βουλγαρική εισβολή, στις αρχές του 10ου αι. Ο αρχαιολογικός χώρος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρωμαϊκά τείχη, ωδείο και θέατρο (1ος αι. μ.Χ.), το Μνημείο του Αυγούστου, το Νυμφαίο, βυζαντινά τείχη, παλαιοχριστιανική έπαυλη και το βασιλόσπιτο, ρωμαϊκό οικοδόμημα που χρησιμοποιήθηκε και στην χριστιανική περίοδο. Τέλος, περιηγηθείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης, το οποίο περιέχει εκθέματα από την πόλη των ρωμαϊκών, παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών ετών και γνωρίστε τη ζωή των κατοίκων κατά τα μεσαιωνικά και μεταγενέστερα χρόνια.

Αξίζει να επισκεφθείτε τον υγρότοπο του Αμβρακικού Κόλπου, όπου ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Άραχθου κρύβεται ένας οικολογικός παράδεισος που προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ και ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000. Απολαύστε μια ημερήσια εκδρομή με το σκάφος που πραγματοποιεί τον περίπλου του κόλπου ή μισθώστε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος από τις μαρίνες της Πρέβεζας και θαυμάστε τα δελφίνια που οργώνουν τα νερά της περιοχής.

Οργανώστε μία εκδρομή στα χωριά Kαμαρίνα – Kρυοπηγή, 25,5 χλμ. βορειοδυτικά, με θέα στον Αμβρακικό και το Ιόνιο. Κοντά στην Kαμαρίνα, υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Κασσώπης, πρωτεύουσας του ηπειρώτικου φύλου των Kασσωπαίων, η οποία ιδρύθηκε λίγο πριν τα μέσα του 4ου αι. π.X. και παρήκμασε με την ίδρυση της Νικόπολης.

Λίγο πιο πέρα, 29 χλμ. βορειοδυτικά, φτάνετε στο Ζάλογγο. Στον ιστορικό αυτό τόπο, τον Δεκέμβριο του 1803, οι Σουλιώτισσες γκρεμίστηκαν από τον απόκρημνο βράχο, τραγουδώντας μαζί με τα παιδιά τους, προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των ανδρών του Αλή Πασά. Το μνημείο προς τιμήν των ηρωικών γυναικών φιλοτέχνησαν το 1961 ο γλύπτης Γ. Ζογγολόπουλος και ο αρχιτέκτονας Π. Καραντινός.

Άλλες δραστηριότητες

Κοντά στην Κυανή Ακτή, υπάρχουν ιαματικά λουτρά που μπορείτε να επισκεφθείτε. Τα Παλιοσάραγα, όπως λέγονται, είναι κατάλληλα για αρθριτικές και ρευματικές παθήσεις.

Επιλέξτε πανέμορφες παραλίες για κολύμπι ή μπιτς βόλεϊ, όπως στην Kυανή Aκτή, στον Παντοκράτορα, στο Aλωνάκι, στο Kαλαμίτσι, στον Mύτικα και στο Mονολίθι. Aνατολικά, βουτήξτε στο Ψαθάκι, στο Σκαφιδάκι και στους Aγίους Aποστόλους.