Η Ισπανία είναι ένας παράδεισος για λάτρεις του καλού φαγητού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η χώρα φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης.

Ads

Η ισπανική κουζίνα έχει το αποτύπωμα των λαών που πέρασαν από την Ιβηρική στο πέρασμα του χρόνου. Και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε κάποια πράγματα για την κουλτούρα του λαού μέσω των τοπικών πιάτων.

Από το αλμυρό τυρί manchego μέχρι τα γλυκά churros, σας παρουσιάζουμε τα πιο απολαυστικά πιάτα της Ισπανίας.

Pan con tomate

image

Ads

Η συνταγή προέρχεται από την Καταλονία και χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μπαγιάτικο ψωμί πάνω στο οποίο βάζουν μαλακή ντομάτα και ελαιόλαδο. Συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα των Ισπανών σαν πρώτο πιάτο, ενώ στην Ανδαλουσία χρησιμοποιείται και σαν πρωινό.

Churros

image

Τα churros είναι από τα πιο παραδοσιακά γλυκίσματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Είναι στην ουσία τηγανητό ζυμάρι με ζάχαρη από πάνω, το οποίο πολύ συχνά το συνοδεύουν με πηχτή ζεστή σοκολάτα.

Manchengo

image

Προερχόμενο από την περιοχή Castilla-La Mancha, είναι ένα από τα πιο διάσημα τυριά της χώρας. Πρόκειται για ένα σκληρό, ελαφρώς αλμυρό τυρί με έντονη γεύση που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα.

Paella

image

Σίγουρα από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η παέγια, που θεωρείται σήμα κατατεθέν της ισπανικής κουζίνας -εθνικό φαγητό-. έχει δύο βασικές παραλλαγές. Μία με κοτόπουλο και μία με θαλασσινά. Και οι δύο είναι εξαιρετικά γευστικές και σίγουρα αξίζει να τις δοκιμάσετε.

Croquetas

image

Οι τηγανητές κροκέτες με διάφορα είδη γέμισης, όπως μπακαλιάρο, τυρί ή ζαμπόν αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα τάπας. Πέρα από το βασικό τους υλικό, περιέχουν φρυγανιά και σφιχτή μπεσαμέλ.

Gazpacho

image

Το gazpacho είναι κρύα σούπα που έχει βάση την ντομάτα. Π΄ροκειται στην ουσία για μια αλεσμένη σαλάτα, στην οποία μπορείτε να πρόσθεσε πιπεριές, αγγούρια, σκόρδο, ψωμί και ελαιόλαδο.

Jamon

image

Tο αλλαντικό jamon Serrano είναι το πιο κοινό είδος και προέρχεται από λευκούς χοίρους. Ωστόσο, το πιο ακριβό είναι το jamon iberico το οποίο προέρχεται από το κρέας μαύρων χοίρων.

Tortilla

image

H ισπανική τορτίγια είναι δημοφιλής σε ολόκληρη την Ισπανία και συνήθως χρησιμεύει ως τάπας, μεζέ δηλαδή. Σε αντίθεση με την τορτίγια που έχει σαν βάση το αλεύρι ή το καλαμπόκι σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, οι ισπανικές τορτίγιες αποτελούνται κυρίως από αυγά και πατάτες. Μια διαφορετική εκδοχή της δικής μας ομελέτας, στην οποία συχνά προσθέτουν και λουκάνικο.

Empanadas

image

Η empanada προέρχεται από την περιοχή της Γαλικίας στο δυτικό τμήμα της χώρας. Το όνομα προέρχεται από την ισπανική λέξη empanar, που σημαίνει καλύπτω. Πρόκειται στην ουσία για πιτάκια γεμιστά με κιμά, φιλέτο, θαλασσινά, κριθάρι, τυρί και λαχανικά.

Patatas bravas

image

Εδώ μιλάμε για τηγανητές πατάτες, οι οποίες συνοδεύονται όμως με σάλτσα που έχει βάση το σκόρδο και μία πικάντικη σάλτσα με τσίλι και πάπρικα.