Ατμοσφαιρικά τοπία, ομίχλη, βόλτες στο βουνό, ποτάμια, πεσμένα φύλλα, ρυάκια και φωτάκια που ανάβουν διαδοχικά καθώς σκοτεινιάζει σε σε ένα χωριό. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά που χάρισαν στο φθινόπωρο τη φήμη της ρομαντικής εποχής.

Ads

Αν και κάπως παρεξηγημένο, το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να γνωρίσει κανείς γραφικά χωριά και περιοχές της Ελλάδας.

Είτε πιο κοντά είτε πιο μακριά από την Αθήνα, η χώρα μας κρύβει θησαυρούς που σας καλούν να τους εξερευνήσετε. Δείτε πέντε από τους πιο γραφικούς προορισμούς.

Πήλιο

image

Ads

Το βουνό των Κενταύρων έχει κάθε εποχή τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Αν και πολλοί το έχουν συνδιάσει με τις καλοκαιρινές του διακοπές επειδή έχει πανέμορφες παραλίες, το Πήλιο είναι πανέμορφο και το φθινόπωρο. Τα πεσμένα φύλλα, τα γραφικά χωριουδάκια, τα γραφικά καφέ και οι όμορφες πλατείες συνδυάζονται τέλεια με την ομιχλώδη ατμόσφαιρα του φθινοπώρου.

Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Μούρεσι, Βιζίτσα και πολλά πολλά ακόμα χωριά, όλα στολισμένα με πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές και οξιές. Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική δεσπόζει παντού. Πέτρινα αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακοί ξενώνες, έτοιμοι να υποδεχτούν τους επισκέπτες κάθε εποχή. Οι λάτρεις τις φωτογραφίας θα ενθουσιαστούν με τα ρομαντικά τοπία, ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ανακαλύψουν δεκάδες διαδρομές.

Ναύπλιο

image

Σε απόσταση μόλις 2 ωρών από την Αθήνα θα συναντήσετε την όμορφη πόλη του Ναυπλίου.  Με δύο ενετικά κάστρα, την Ακροναυπλία, το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια, τα γραφικά καλντερίμια και τα ανθισμένα μπαλκόνια του, το Ναύπλιο φοράει τα φθινοπωρινά του και είναι έτοιμο να το ανακαλύψετε. Κάντε τη βόλτα σας στην Παλιά Πόλη, μείνετε στους όμορφους ξενώνες της περιοχής, περάστε από τη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος με την πρώτη ελληνική βουλή, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το αρχαιολογικό μουσείο και το σημείο που δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Λίμνη Πλαστήρα

image

Η λίμνη Πλαστήρα το φθινόπωρο μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι. Αποτελεί τον τέλειο προορισμό για το φθινόπωρο καθώς σας καλεί για απευθείας επαφή με τη φύση. Οι ρομαντικοί μπορούν να περπατήσουν γύρω από τη λίμνη και να απολαύσουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο. Η λίμνη Πλαστήρα περιτριγυρίζεται από δεκάδες παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά. Εκτός από την απερίγραπτη ομορφιά της, η λίμνη Πλαστήρα διαθέτει αναρίθμητα και μοναδικά αξιοθέατα που είναι σίγουρο ότι θα σας συναρπάσουν.

Αν και είναι τεχνητή λίμνη, ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του τοπίου της.  Πλήθος από μικρά χωριουδάκια πλαισιώνονται από τις κορυφές των Αγράφων και αναπτύσσονται γύρω από τη Λίμνη. Το μεγαλύτερο και πιο αναπτυγμένο χωριό είναι το Νεοχώρι με τον Βοτανικό Κήπο, ενώ το Κρυονέρι, η Νεράιδα, τα Καλύβια Πεζούλας και η Καστανιά θα σε γοητεύσουν με την ομορφιά τους.

Γκούρα, Ορεινή Κορινθία

image

Αμφιθεατρικά χτισμένη, η Γκούρα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Φενεού. Είναι ένας οικισμός με υψόμετρο 950 μέτρα που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας στο βόρειο τμήμα της λεκάνης του Φενεού, στην πάνω κοιλάδα του ποταμού Όλβιου.

Στην Γκούρα αξίζει κανείς να σταθεί και να θαυμάσει την πανέμορφη πλατεία με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου – Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη, τα οποία αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και η τεχνητή λίμνη Δόξα, που αξίζει να την επισκευτείτε για έναν περίπατο. 

Κόνιτσα

image

Χαρακτηριστική βουνίσια ψύχρα. Βουνοπλαγιές καλυμμένες από οξιές και σημύδες, που καταλήγουν απότομα σε ένα καταγάλανο ποτάμι. Δασικά, χωμάτινα μονοπάτια που διασχίζουν φαράγγια τα οποία, συνθέτοντας τις ομορφιές της περιοχής. Τα μοναδικά γεφύρια, οι περίτεχνες εκκλησιές, τα παλιά πέτρινα αρχοντικά, αντέχουν ακόμα στο χρόνο, αλλά και στις αλλοτριωτικές παρεμβάσεις των σύγχρονων οικιστικών μοντέλων.

Η Κόνιτσα θεωρείται η πόλη του καγιάκ και προσφέρει τη δυνατότητα όλο το χρόνο να απολαύσει κάποιος το άθλημα αυτό, αλλά και το ράφτιγκ, την ορειβασία, ιππασία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς, την πεζοπορία, το ποδήλατο βουνού.