Σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα απλώνεται το δεύτερο σε έκταση νησί της Ελλάδας. Με εύκολη οδική πρόσβαση από τη Στερεά Ελλάδα μέσω της εντυπωσιακής σύγχρονης Υψηλής Γέφυρας, αλλά και της παλαιάς συρταρωτής γέφυρας Negroponte στη Χαλκίδα, η Εύβοια (μαζί με τη Λευκάδα) είναι γνωστή και με την προσωνυμία «στεριανό» νησί. Κατάφυτη στα βόρεια, με πυκνά πευκοδάση που αγγίζουν κυριολεκτικά τη θάλασσα, ορεινά χωριά και νησιωτικές πολιτείες με κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά στο νότο, αμέτρητες παραλίες με κρυστάλλινα νερά να ατενίζουν το Αιγαίο ή τον Ευβοϊκό κόλπο, απροσμέτρητο ιστορικό πλούτο και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, χαρίζει απλόχερα στους ταξιδιώτες άπειρες ευκαιρίες για παντός είδους τουρισμό.

Ads

Περάστε απέναντι!

Αν είστε απλά επισκέπτης τού Σαββατοκύριακου ή έχετε το χρόνο να τα δείτε όλα, ελάτε να κάνουμε το γύρο του νησιού. Μόλις 80 χλμ. από την Αθήνα, η πόλη της ιερής πηγής Αρέθουσας, η Χαλκίδα, γνωστή στο πανελλήνιο για το περίφημο παλιρροϊκό φαινόμενο τής αλλαγής τής κατεύθυνσης των υδάτων κάθε έξι ώρες, αποτελεί την οδική πύλη για ολόκληρη την Εύβοια. Η όμορφη πρωτεύουσα χτισμένη στις δυο πλευρές τού πορθμού τού Ευρίπου αποτελεί αγαπημένο προορισμό ακόμη και για μονοήμερες αποδράσεις. Κλασικό σημείο συνάντησης, αλλά και αφετηρία για μια περιήγηση στην πόλη είναι η παραλία. Ένας όμορφα διαμορφωμένος πεζόδρομος που νύχτα και μέρα σφύζει από ζωή χάρη στα δεκάδες καφέ και εστιατόρια που βρίσκονται παραταγμένα κατά μήκος τής προκυμαίας.

image

Ads

Κοντινές εξορμήσεις

– Στο Βασιλικό, όμορφος οικισμός που απλώνεται στο ιστορικό Ληλάντιο Πεδίο.
– Στο χωριό Μύτικας με τους δίδυμους φράγκικους πύργους.
– Στη Νέα Αρτάκη που φημίζεται για τις πολυάριθμες ψαροταβέρνες με ολόφρεσκα οστρακοειδή.
– Στο Βαθύ Αυλίδας με τον αρχαιολογικό χώρο και τον περίφημο ναό της Αρτέμιδος.
– Στο κεντρικό τμήμα τού νησιού δεσπόζει η Δίρφυς, το ψηλότερο βουνό τής Εύβοιας. Από τα δεκάδες χωριά που μοιάζουν γαντζωμένα στις δασωμένες της πλαγιές ξεχωρίζει η Στενή. Χτισμένη σε βαθύσκιωτη ρεματιά με τρεχούμενα νερά θεωρείται παράδεισος για όσους αγαπούν τις δραστηριότητες βουνού. Στο Αισθητικό Δάσος Στενής θα χαρείτε αναζωογονητικές πεζοπορίες, ορειβατικές διαδρομές, αναρρίχηση, ποδηλασία στον παραποτάμιο ποδηλατόδρομο και διαδρομές με οχήματα 4Χ4. Σε κοντινή απόσταση (1 χλμ. από το χωριό Άγιος Αθανάσιος) βρίσκεται το φαράγγι τής Αγάλης, από τα ωραιότερα και πιο βατά της Ελλάδας.

image

Αξίζει να επισκεφθείτε

– Την Ερέτρια, παραλιακή πόλη (συνδέεται και ακτοπλοϊκά με τον Ωρωπό, Αττικής), χτισμένη στη θέση τής ένδοξης αρχαίας πόλης – κράτους.
– Την Αμάρυνθο, χτισμένη κοντά στην αρχαία πόλη. Εδώ, σύμφωνα με το Στράβωνα, βρισκόταν ο ναός της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος που ήταν το σημαντικότερο ιερό τής Ερέτριας.
– Τους Στρόπωνες, όμορφο ορεινό χωριό που οδηγεί στη Χιλιαδού, τη διασημότερη παραλία της Εύβοιας, αγαπημένη των κατασκηνωτών.
– Το Αλιβέρι, με ενδιαφέροντα ιστορικά ευρήματα, με τον υδροβιότοπο τής λίμνης Δύστου και το γραφικό Κάραβο, το τουριστικό κέντρο τής περιοχής.
– Την Κύμη, «το μπαλκόνι του Αιγαίου» με τα υπέροχα καπετανόσπιτα και ένα από τα μεγαλύτερα τεχνητά λιμάνια τής χώρας.

image

Πάμε βόρεια

Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Χαλκίδας – Αιδηψού ξεκινήστε ένα οδοιπορικό στο βόρειο τμήμα τού νησιού, σ’ ένα κομμάτι γης που συνδυάζει βουνό και θάλασσα σε τέλειες αναλογίες. Μια ανηφορική φιδίσια διαδρομή διασχίζει τον καταπράσινο μανδύα τής φύσης, στολισμένο με αμέτρητα δάση κωνοφόρων, ελαιώνες, κάθε λογής αγριολούλουδα και αρωματικά βότανα. Γραφικοί ορεινοί οικισμοί και ευχάριστες «εκπλήξεις» τής φύσης ξεπροβάλλουν σε κάθε στροφή του δρόμου που, κατηφορίζοντας, οδηγεί σε δαντελωτές ακτές, ιστορικές «ναυτοπολιτείες», ξακουστές ιαματικές πηγές, ονομαστά θρησκευτικά προσκυνήματα και τόπους με λαμπρή πολιτισμική παρακαταθήκη.

image

Ας κάνουμε μαζί τη διαδρομή

Πρώτη στάση στο Προκόπι, όπου υπάρχει το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Μια (προαιρετική) δεξιά παράκαμψη τού δρόμου οδηγεί στις εντυπωσιακές παραλίες τού Πηλίου, της Βλαχιάς και του Σαρακήνικου στην ακτογραμμή τού Αιγαίου. Ο κεντρικός δρόμος καταλήγει στη γραφική παραθαλάσσια κωμόπολη της Λίμνης – το ιστορικό Ελύμνιον – όπου αξίζει να διανυκτερεύσετε. Εδώ θα χαρείτε βουτιές σε πεντακάθαρα νερά, αλλά και όμορφες πεζοπορίες σε βαθύσκιωτα δασικά μονοπάτια.

image

Μια «ζεν» παραθαλάσσια διαδρομή κατά μήκος τού Ευβοϊκού κόλπου οδηγεί βορειότερα προς τα Λουτρά Αιδηψού με πάνω από 80 ιαματικές πηγές και άρτια τουριστική οργάνωση. Στη ΒΔ άκρη της Εύβοιας, η χερσόνησος της Λιχάδας, συγκεντρώνει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες: Γιάλτρα, Γρεγολίμανο, Άγιος Γεώργιος. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στα τροπικά Λιχαδονήσια που αποκαλούνται ως «οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας». Συνεχίζουμε προς τους Ωρεούς, αξιόλογο οικιστικό κέντρο από τους προϊστορικούς χρόνους. Απαραίτητη θεωρείται η στάση για ένα ουζάκι στις ψαροταβέρνες που «ευωδιάζουν» κατά μήκος τής μεγάλης παραλίας. Η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορίες, ιππασία στα κοντινά χωριά Καματριάδες και Ταξιάρχης, αλλά και ψάρεμα. Ακολουθεί το Πευκί, διάσημος παραθεριστικός οικισμός, με μεγάλη αμμώδη παραλία. Σε κοντινή απόσταση, οι παραλίες στο Ασμήνιο, στα Ελληνικά στο Ψαροπούλι και φυσικά η Αγκάλη, η τεράστια αμμώδης παραλία τής Αγίας Άννας θα σας δροσίσουν με θέα το
Αιγαίο.

image

Πάμε νότια

Η Νότια Εύβοια, εξίσου ενδιαφέρουσα και αναπτυγμένη τουριστικά, διαθέτει ένα επιβλητικό γεωφυσικό ανάγλυφο και μια «προσωπικότητα» εντελώς διαφορετική από αυτή του Βορρά. Αν και λιγότερο δασωμένη, κρύβει τόπους σπάνιας φυσικής ομορφιάς, ένα οικοσύστημα με σπάνια χλωρίδα, πανέμορφα φαράγγια, όμορφες ακρογιαλιές με αμμουδερές παραλίες, γραφικά νησιωτικά συμπλέγματα, ένα θρυλικό ακρωτήρι, το Κάβο Ντόρο, αλλά και μυστηριώδη μεγαλιθικά αρχιτεκτονήματα!

image

Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε

– Τα Στύρα, χτισμένα αμφιθεατρικά στη θέση τής αρχαίας πόλης. Πόλος έλξης τής περιοχής είναι τα περίφημα Δρακόσπιτα, ονομασία που τους δόθηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους τους. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για ιερούς οίκους, αφιερωμένους στο Δία και την Ήρα. Χρονολογούνται από τον 6ο έως τον 2ο αι. π.Χ.
– Το Μαρμάρι, ήσυχο παραθεριστικό κέντρο που συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι τής Ραφήνας. Εδώ βρίσκεται το αιολικό πάρκο τής Εύβοιας. Απέναντι βρίσκονται οι Πεταλιοί, ιδιωτικό νησιωτικό σύμπλεγμα από δέκα νησίδες και βραχονησίδες.
– Την Κάρυστο, γραφική κωμόπολη και λιμάνι, γνωστή από την αρχαιότητα για τις περιώνυμες πλάκες Καρύστου.

image

Δραστηριότητες

– Πεζοπορία στο φαράγγι τού Δημοσάρη, που ξεκινά από το χωριό Μύλοι και καταλήγει στην παραλία τών Καλλιανών.
– Διάσχιση της κοιλάδας του Πλατανιστού, ακολουθώντας μια παραποτάμια διαδρομή με θέα το Κάβο Ντόρο.
– Ανάβαση στην κορυφή του όρους Όχη, όπου βρίσκεται το καλύτερα διατηρημένο Δρακόσπιτο τής Εύβοιας.
– Καταδύσεις στην περιοχή τής Καρύστου.