Η Κέα ή Τζια είναι ένα όμορφο κυκλαδονήσι κι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς λόγω της μικρής απόστασής της από τις ανατολικές ακτές της Αττικής. Οι έντονες εναλλαγές του τοπίου σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν: απόκρημνα βουνά∙ καταπράσινα λιβάδια∙ κατάφορτοι ελαιώνες και αμπέλια∙ βαθύσκιωτες ρεματιές∙ γραφικοί ορμίσκοι∙ απομονωμένες ακρογιαλιές∙ φυσικές πηγές με κρυστάλλινα νερά… Επισκεφθείτε το μεγαλύτερο δάσος με δρυς στις Κυκλάδες και παρατηρείστε την πλούσια ορνιθοπανίδα του νησιού. Αξίζει ακόμη να ανακαλύψετε τα πολλά μικρά σπήλαια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον (Τρυποσπηλιές στον Κάλαμο, σπηλιά Αγίου Τιμοθέου και Αγίου Παντελεήμονα).

Ads

Ακολουθήστε τα λιθόστρωτα μονοπάτια – συνολικού μήκους 36 χλμ.- και ανακαλύψτε τις τέσσερις ανεξάρτητες πόλεις-κράτη του νησιού (Ιουλίδα, Καρθαία, Κορησσία, Ποιήεσσα). Στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται η πρωτεύουσα της Κέας, η Ιουλίδα, χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Πρόκειται για ένα γραφικότατο οικισμό γεμάτο παραδοσιακά σπίτια με κεραμοσκεπές, πλακόστρωτα δρομάκια, πλατώματα, στεγάδια και πολλά σκαλάκια.

Ο νεολιθικός οικισμός της Κεφάλας (3.300-3.200 π.Χ.) στο ομώνυμο ακρωτήριο και ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης (στο βόρειο τμήμα του όρμου του Αγίου Νικολάου), αποτελούν σημαντικές μαρτυρίες για την παρουσία του ανθρώπου στο νησί κατά την προϊστορική περίοδο. Στα βορειοανατολικά, χτισμένο πάνω σε απόκρημνο βράχο, βρίσκεται το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής (του 18ου αι.) με πανέμορφη θέα προς τη γύρω περιοχή.

Το νησί της Κέας αποτελεί αγαπημένο προορισμό για όσους αγαπούν την ιστιοπλοΐα, κυρίως λόγω της μικρής απόστασης που το χωρίζει από την Αττική. Η περιοχή μεταξύ του Σουνίου, της Κέας και της Μακρονήσου ονομάζεται Κάβο Ντόρο (Καφηρέας ήταν η αρχαία ονομασία της ίδιας περιοχής). Οι δυνατοί άνεμοι και τα ρεύματα που συγκλίνουν στο σημείο αυτό από όλες τις διευθύνσεις, το καθιστούν ένα από τα πιο δύσκολα περάσματα της Μεσογείου. Μάλιστα, το όνομα «Κάβο Ντόρο» δεν προέρχεται από το ιταλικό «oro» ( «χρυσό ακρωτήρι»), αλλά από το επίσης ιταλικό «duro», που σημαίνει «δύσκολο ακρωτήρι». Όμως, με την πρόοδο της τεχνολογίας, ο διάπλους του σημείου είναι πλέον εύκολος και αποτελεί πρόκληση μόνο για τους ιστιοπλόους.

Ads

Η περιοχή είναι γεμάτη ναυάγια. Λέγεται, ότι εδώ βυθίστηκε ο Ελληνικός στόλος κατά τη νικηφόρα επιστροφή του από την Τροία. Στα νερά της Τζιάς οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να εξερευνήσουν ένα από τα σημαντικότερα υποθαλάσσια αξιοθέατα της περιοχής, τον «Βρεταννικό» (αδελφό πλοίο του «Τιτανικού»).

image
Εκδηλώσεις

Στην Κέα διοργανώνονται κάθε χρόνο (τον Ιούλιο) οι Γιορτές Παραμυθιού για μικρούς και μεγάλους: παραμυθάδες έρχονται απ’ όλον τον κόσμο για να μεταφέρουν με τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους σε μέρη φανταστικά όσους λατρεύουν τα παραμύθια. Αν βρεθείτε στο νησί από 1-19 Αυγούστου, μη χάσετε τα «Σιμωνίδεια», που διοργανώνονται στην Ιουλίδα και περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και αθλητικούς αγώνες.