Η όμορφη Μεσσηνία, ένας τόπος αντιθέσεων και εκπλήξεων. Ένας προορισμός φιλόξενος, ξεχωριστός και προσιτός – δύο μόλις ώρες και κάτι οδήγηση από την Αθήνα. Η Μεσσηνία των απέραντων ελαιώνων, του καταπράσινου κάμπου, του βουνού και της θάλασσας, των χαράδρων και των ορμίσκων. Με λογής παραλίες και αμμουδιές, μικρούς κολπίσκους ή τεράστιες ακτογραμμές με ψιλή άμμο. Κύματα θεόρατα για σέρφερς και θάλασσες ρηχές και ήρεμες για οικογένειες.

Ads

Χωριά ορεινά, χτισμένα σε γκρεμνά, με θέα που σαγηνεύει. Γαστρονομικά εντυπωσιακή, καλοφαγάδικη, με γεύσεις οικείες, πλούσιες μυρωδιές, σε ταβερνάκια με φιλικούς ανθρώπους, πρόθυμους να μας μυήσουν στα μυστικά του τόπου τους. Η Μεσσηνία έχει χαρακτήρα. Και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει τα πάντα. Η Μεσσηνία μας καλεί να την γνωρίσουμε, να περιηγηθούμε στα μέρη της, να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της.

Σαν πας στην Καλαμάτα…

Πρωτεύουσα της μεσσηνιακής γης, η Καλαμάτα είναι μια πόλη ζωντανή, με έντονη πολιτιστική αύρα και σημαντική ιστορία. Έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ανάπτυξη, τα κεντρικά σημεία της πόλης έχουν βελτιωθεί αισθητά με αναπλάσεις, ενώ έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε καλλιτεχνικά δρώμενα όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που είναι πλέον θεσμός με ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό. Η πόλη προσφέρει λογής εστίες διασκέδασης, από μεζεδοπωλεία και καφενεδάκια, μέχρι κλαμπ για ξεφάντωμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Χαθείτε στα σοκάκια της παλιάς πόλης, περπατήστε στην μεγάλη πλατεία και το πάρκο και βρεθείτε στο λιμάνι και ακόμη πιο πέρα, στην παραλία.

Ένα αρχαίο θέατρο ζωντανεύει

Στα νότια της Μεσσηνίας, αξίζει ένα πέρασμα από την Αρχαία Μεσσήνη και το αρχαίο θέατρό της, σε μεγάλο βαθμό αναστηλωμένο, που ξεκίνησε να επαναλειτουργεί, δίνοντας μια επιπλέον πνοή πολιτισμού στην περιοχή – αναμένεται να φιλοξενεί σημαντικά δρώμενα για να γίνει ακόμη ένας πόλος φιλότεχνων.

Ads

Τα κάστρα της Πύλου

Κατά την περιήγησή σας στη Μεσσηνία μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την Πύλο, το Ανάκτορα του Νέστορα, την Μεθώνη και την Κορώνη. Διαλέξτε βάση και περιηγηθείτε στις τριγύρω περιοχές. Η κεντρική πλατεία της Πύλου με τα τραπεζάκια των καφενείων κάτω από τα αιώνια πλατάνια που πλουσιοπάροχα χαρίζουν μια παχιά σκιά, που με δυσκολία θα σας αφήσουν να σηκωθείτε από την ψάθινη καρέκλα. Πέτρινα κτίσματα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, καλαίσθητα μαγαζάκια για να ξεχαστείτε και υπέροχα κάστρα προς επίσκεψη και ονειροπόληση. Κάθε ένα με τη δική του μεγάλη ιστορία, εντυπωσιακά και μεγαλεπήβολα, “παραφυλάνε” τη θάλασσα για εισβολείς και θυμίζουν αλλοτινές εποχές, όταν οι επιδρομές των πειρατών ήταν συχνές και οι διαφορές λύνονταν με ατσάλι! Το Κάστρο της Μεθώνης, χτισμένο σε βράχους που προεκτείνονται από τη στεριά προς τη θάλασσα, πραγματικά σαγηνεύει, ειδικά όταν ο ήλιος αρχίσει και δύει.

Η μεσσηνιακή Μάνη της άγριας ομορφιάς

Άγρια γοητεία χαρακτηρίζει τη μεσσηνιακή Μάνη, στους πρόποδες του Ταϋγέτου, στα ανατολικά σύνορα της με τη Λακωνική Μάνη, όπου το βουνό πέφτει απότομα στη θάλασσα. Φύση πλούσια, καταπράσινοι ελαιώνες, πυκνή βλάστηση, τοπία ιδανικά για φυσιολάτρες και γαλήνεμα. Περπατήστε στα ΒυζαντινάΦράγκικα και Μανιάτικα Κάστρα, στα καλντερίμια και τα λιθόστρωτα των παραδοσιακών οικισμών, στα φαράγγια και τις χαράδρες. Μπορείτε να φιλοξενηθείτε στις παραθαλάσσιες Στούπα και Καρδαμύλη ως ορμητήριό σας για εκδρομές στα γύρω μέρη.

Εξορμήσεις στη φύση

Ο ίδιος ο Ταΰγετος, φυσικό όριο ανάμεσα στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, προσφέρεται για μοναδικές εκδρομές στην αγκαλιά της φύσης. Πρόκειται για αγαπημένο βουνό ορειβατών και πεζοπόρων με υποδειγματική σηματοδότηση μονοπατιών, που διευκολύνει ακόμη και τους αρχάριους πεζοπόρους. Και όσον αφορά το θέμα «φύση», έχουμε να σας προτείνουμε μια επίσκεψη στις πηγές της πανέμορφης Νέδας.

Η Νέδα είναι το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα, βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Μεσσηνίας και Ηλείας. Το τοπίο, μοναδικά εντυπωσιακό, θα σας μαγέψει– θαρρείς πως ζουν ακόμη νύμφες εδώ. Έχοντας μαζί σας κατάλληλο εξοπλισμό, οργανωμένοι μέσα από πεζοπορικούς και ορειβατικούς συλλόγους, ή και τελείως ανεξάρτητοι, ανεβείτε στις πηγές του ποταμού, λουστείτε στους καταρράχτες, βουτήξτε στα νερά της και κατεβείτε πλατσουρίζοντας κατά μήκος, διασχίζοντας χαράδρες και περνώντας μέσα από σπηλιές σε μια διαδρομή που θα σας κόψει την ανάσα (όχι μόνο λόγω του παγωμένου νερού) και θα ανεβάσει την αδρεναλίνη σας στα ύψη!

Η Μεσσηνία των γεύσεων

Γη γόνιμη αυτή της Μεσσηνίας, καλοφαγάδες οι άνθρωποι της και τα τραπέζια γεμίζουν με πλούσια εδέσματα, μαγειρεμένα με τα πιο αγνά υλικά, όπως το ξακουστό μεσσηνιακό ελαιόλαδο και οι παγκοσμίου φήμης ελιές Καλαμών. Το παστό, το λουκάνικο με πορτοκάλι και ο καγιανάς (στραπατσάδα) αλλά και η γλύκα από τις τσαπέλες (αποξηραμένα σύκα), το παστέλι και τις δίπλες της, θα σας “κολλήσουν” με τις γεύσεις της Μεσσηνίας.

Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε γουρνοπούλα, κατά προτίμηση σε κάποιο πανηγύρι της περιοχής.