Στα γεωφυσικά όρια του Νομού Φλώρινας, μέσα στη φιλόξενη αγκαλιά των γύρω ορεινών όγκων, βρίσκεται ένας μαγικός κόσμος ασύγκριτου φυσικού κάλλους που δημιουργήθηκε από το λιώσιμο παγετώνων και την αλληλουχία σεισμικών φαινομένων, ο κόσμος της Μεγάλης και της Μικρής Πρέσπας. Η γοητεία που ασκούν οι δίδυμες λίμνες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς στις υδάτινες επιφάνειές τους καθρεπτίζονται οι δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών και το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Ads

Από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, οι Πρέσπες θεωρούνται ως ο επίγειος παράδεισος των μεταναστευτικών πουλιών και όχι μόνο. Εκατοντάδες είδη, πολλά μάλιστα υπό εξαφάνιση, φωλιάζουν και αναπαράγονται εδώ, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι αργυροπελεκάνοι, οι κορμοράνοι και οι ερωδιοί. Εφοδιαστείτε με το δικό σας κατάλληλο εξοπλισμό για παρατήρηση ή επισκεφθείτε το Παρατηρητήριο όπου μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα σας δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πουλιά και θα σας δανείσουν το τηλεσκόπιό τους για να τα παρατηρήσετε.

Μην παραλείψετε να διασχίστε τη πλωτή γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, προκειμένου να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης τρίκλιτης βασιλικής εκκλησίας που χρονολογείται από το 10ο αιώνα μ.Χ. Μοναδική εμπειρία αποτελεί και μια γνωριμία με τα πολλά ασκηταριά αλλά και τις βραχογραφίες στον όρμο των Ψαράδων και τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.

Στο τέλος της περιήγησής σας, οι παραδοσιακοί οικισμοί των Ψαράδων και του Αγίου Γερμανού αποτελούν φιλόξενες στάσεις για να δοκιμάσετε ένα πεντανόστιμο γριβάδι, τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης και προπάντων τα φασόλια γίγαντες, συνοδεία ντόπιου τσίπουρου.
Δραστηριότητες: Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε μια μοναδική ρομαντική βαρκάδα στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας χρησιμοποιώντας τις «πλάβες», τις χαρακτηριστικές ξύλινες βάρκες της περιοχής.
 
image
 
Προστασία της περιοχής

Ads

Από το 1974, δημιουργήθηκε ο εθνικός δρυμός Πρεσπών. Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη Μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Το 1991, δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους.

Στις Πρέσπες μπορείτε να συναντήσετε περισσότερα από 1500 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Εκτεταμένοι καλαμώνες καταλαμβάνουν τις όχθες της λίμνης, ενώ χαρακτηριστικές διαπλάσεις υδρόβιων φυτών ριζοβολούν στο βυθό, με μεγάλα επιπλέοντα φύλλα. 
 
image
 
Η περιοχή είναι πολύ πλούσια και σε πανίδα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης ποικιλότητας βιοτόπων και της τοπογραφίας. Οι λίμνες είναι σημαντικές για την αναπαραγωγή των παρυδάτιων πτηνών. Συνολικά, πάνω από 200 είδη έχουν παρατηρηθεί στις λίμνες και τα γύρω δάση. Ιδιαίτερα αξιόλογες είναι οι αποικίες του Pelecanus crispus (αργυροπελεκάνος) και του Pelecanus onocrotalus (ροδοπελεκάνος) που θεωρούνται παγκοσμίως σπάνια είδη. Η ιχθυοπανίδα των λιμνών είναι σημαντική εξαιτίας του μεγάλου βαθμού ενδημισμού. Στο επίπεδο του υποείδους, το 80% των ψαριών είναι ενδημικά.
 
Λίγα λόγια για την ιστορία των Πρεσπών

Οι Πρέσπες γνώρισαν ένα πολυτάραχο παρελθόν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το όνομα της περιοχής παραμένει ακόμη ένα μυστήριο. Στα τέλη του 10 μ.Χ. αιώνα η περιοχή ονομάζεται Πρέσπα από όσους την κατοικούν. Στα αρχαϊκά χρόνια κατοικούσαν εδώ οι Βρύγες, λαός συγγενικός με τους Θράκες. 
Η περιοχή των Πρεσπών πέρασε από τα χέρια πολλών κατακτητών κατά τη διάρκεια της πολυτάραχης ιστορίας της: Μακεδόνες, έπειτα Ρωμαίοι και στη συνέχεια Σλάβοι υπό τον Τσάρο Σαμουήλ και Βυζαντινοί με τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο. Από εδώ πέρασαν και οι Σέρβοι με τον Στέφανο Δουσάν και κατόπιν οι Τούρκοι το 1386. 

Μετά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο (1912), η περιοχή περιέρχεται στη Ελλάδα και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και ευημερία μέχρι τον πόλεμο του 1940. Οι σημερινοί κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την αλιεία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

image

Μικρή
Έκταση: 47,35 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 8 μ.

Μεγάλη
Έκταση: 272 τ. χλμ.
Μέγιστο βάθος: 55 μ.