Η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό διακοπών, όχι όμως μόνο καλοκαιρινών. Ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας καλύπτεται από ένα σπάνιας ομορφιάς φυσικό ανάγλυφο, προσφέροντάς σας άπειρες επιλογές για πραγματικά αξέχαστες διακοπές και το χειμώνα! Η χειμερινή Ελλάδα σας υποδέχεται για να:

Ads

Κάνετε δραστηριότητες στη φύση

Μεγάλοι δρυμοί με χιονοσκέπαστες κορυφές, δασωμένα μονοπάτια και παλιές στράτες, ορμητικά ποτάμια «στεφανωμένα» από πέτρινα γεφύρια και εντυπωσιακές λίμνες αποτελούν ιδανικό τερέν για να γίνουν οι χειμερινές σας διακοπές ανεπανάληπτες εμπειρίες.

Στα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, Καλαβρύτων, Καϊμακτσαλάν, Βασιλίτσας, Τρία – Πέντε Πηγάδια, Πηλίου και Μαινάλου, από τα μεγαλύτερα της χώρας, θα χαρείτε αξέχαστες «χιονοπεριπέτειες» στο απόλυτο λευκό. Στους ορεινούς όγκους με τις αμέτρητες νεφελοσκέπαστες κορυφές και το εκτεταμένο δίκτυο σηματοδοτημένων μονοπατιών θα απολαύσετε το μεγαλείο της φύσης, κάνοντας πεζοπορία ή ορειβασία. Αν αγαπάτε την ορεινή ποδηλασία, ή διαθέτετε όχημα 4Χ4, θα ανακαλύψετε άπειρες off road διαδρομές για να κατακτήσετε την καρδιά της ελληνικής φύσης.

Ads

Στις λίμνες, Ορεστιάδα, Ιωαννίνων, Πλαστήρα, Κερκίνη, Βεγορίτιδα κ.ά., μπορείτε να επιδοθείτε σε μια σειρά από ναυταθλητικές δραστηριότητες, να κάνετε παρακολούθηση πουλιών, ή απλά έναν ρομαντικό περίπατο, απολαμβάνοντας το χιονισμένο τοπίο να αντικατοπτρίζεται στα ασάλευτα νερά τους.

image

Επισκεφθείτε αγαπημένες πόλεις του χειμώνα…

Προορισμοί πανέμορφοι όλες τις εποχές του χρόνου, που όμως το χειμώνα αποκτούν μια ιδιαίτερη γοητεία, είναι – μεταξύ άλλων – η Καστοριά, τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και το Καρπενήσι.

Στην Καστοριά, την αρχόντισσα της Μακεδονίας, θα απολαύσετε τη γαλήνια αύρα της κάνοντας το γύρο της λίμνης, θα περιηγηθείτε στις γειτονιές της, θα ανακαλύψετε βυζαντινούς θησαυρούς και θα δείτε το Δισπηλιό (7χλμ. ΝΑ), πασσαλόχτιστο λιμναίο οικισμό που χρονολογείται από το 5.000 π.Χ.

Στα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, με τη σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, την πανέμορφη παλιά πόλη, τα επιβλητικά μνημεία, τις γραφικές γειτονιές και φυσικά τη λίμνη Παμβώτιδα με το νησάκι της κυρά – Φροσύνης, θα μεταφερθείτε νοερά σε μια άλλη εποχή, γεμάτη μυστικά και θρύλους.

Στο αρχοντικό Μέτσοβο με τη βουνίσια γοητεία και τη χαρακτηριστική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, θα επισκεφθείτε θαυμαστούς χώρους τέχνης και πολιτισμού, θα γευθείτε διάσημα τοπικά εδέσματα και θα γεμίσετε ενέργεια κάνοντας σπορ στα γύρω δάση και βουνά.

…αλλά και κοσμοπολίτικα χωριά

Σκορπισμένα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής υπαίθρου, μισοκρυμμένα στα σύννεφα ή καλυμμένα από μανδύα πάλλευκου χιονιού αποτελούν, ιδίως την περίοδο των Χριστουγέννων, τόπο συνάντησης των «κοσμικών» που επιθυμούν να χαρούν τη φύση και τα χειμερινά σπορ με… στιλ, αλλά και για να διασκεδάσουν μέχρι πρωίας στα νυχτερινά τους στέκια. Από τα πλέον δημοφιλή, σε κοντινή απόσταση από χιονοδρομικά κέντρα, είναι η Αράχοβα στη Στερεά Ελλάδα και ο κουκλίστικος παραδοσιακός οικισμός Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στη Μακεδονία.

image

Νιώστε το «αγκάλιασμα» της φύσης

Παρθένα δάση, επιβλητικά βουνά, εντυπωσιακά σπήλαια, βαθύσκιωτα φαράγγια, υδάτινες αγκαλιές που φιλοξενούν βιότοπους σπάνιας ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα «προικίζουν» την ελληνική γη.

Στους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου, του Παρνασσού, του Βίκου, της Πάρνηθας, του Ολύμπου, στο Δάσος της Δαδιάς, του Μαινάλου, αλλά και στους υδροβιότοπους των λιμνών (Κερκίνη, Πρέσπες, Βεγορίτιδα κ.ά.) και του Νέστου ποταμού κρύβεται όλο το μεγαλείο της ελληνικής φύσης. Η επιλογή είναι δική σας…

Ανακαλύψετε κρυμμένους ορεινούς παραδείσους

Φωλιασμένα σε δασωμένους κόρφους, κόντρα στο νόμο της βαρύτητας στις περισσότερες περιπτώσεις, με ανεμπόδιστη θέα που κόβει την ανάσα και ανεξάντλητες δυνατότητες εξερεύνησης, τα ορεινά συγκροτήματα της χώρας θα σας μυήσουν στις βουνίσιες ομορφιές και τις συγκινήσεις που απλόχερα προσφέρει η φύση.

Στην ορεινή Κορινθία και την ορεινή Αρκαδία στην Πελοπόννησο η φυσική ομορφιά συναγωνίζεται την πλούσια ιστορική παράδοση.
Στην ορεινή Ναυπακτία, ανάμεσα σε επτά ορεινούς όγκους, αμέτρητες δασωμένες κορυφές και ένα άγριο, δαιδαλώδες, ανάγλυφο θα ανακαλύψετε περισσότερα από 40 χωριά.

Στα Ζαγοροχώρια, που αποτελούνται από 48 παραδοσιακούς, πετρόκτιστους οικισμούς στην καρδιά της Ηπείρου, θα γοητευθείτε από τα «θαυμαστά έργα» της φύσης και των ανθρώπων.

Στα πηλιορείτικα χωριά, εξαιρετικά δείγματα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, θα απολαύσετε, μεταξύ άλλων, διαδρομές εξαιρετικού φυσικού κάλλους στο βουνό των Κενταύρων.

Αποδώστε «φόρο τιμής» στον ελληνικό πολιτισμό

Σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας, οι θησαυροί του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού στέκουν ολοζώντανοι μάρτυρες ενός παρελθόντος που λάμπρυνε την ανθρωπότητα. Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 100 επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους, αμέτρητα μνημεία, αλλά και εκατοντάδες μουσεία όπου διατηρείται ζωντανή μια συγκλονιστική ιστορική πορεία που υπερβαίνει τα 5000 χρόνια.

Το χειμώνα, μακριά από το συνωστισμό των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, θα έχετε την ευκαιρία να περιηγηθείτε και να θαυμάσετε με την άνεσή σας τους αδιάψευστους μάρτυρες των απαρχών του δυτικού πολιτισμού.

Δοκιμάστε γαστρονομικούς θησαυρούς

Η ηπειρωτική Ελλάδα είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος. Πλούσιες γεύσεις κρεατικών, που ψήνονται στα κάρβουνα, τη φωτιά ή τη σούβλα, παραδοσιακά ζυμαρικά, πίτες, αλμυρές ή γλυκές, πεντανόστιμα γαλακτοκομικά, θρεπτικά όσπρια, κρασί από ντόπιες ποικιλίες και αποστάγματα, δημιουργούν έναν ανεξάντλητο πλούτο.

Εξίσου δελεαστικοί είναι οι γλυκοί πειρασμοί: η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες φημίζονται για τη μπουγάτσα με κρέμα, η Καβάλα για τους κουραμπιέδες, το Πήλιο για τα γλυκά κουταλιού, η Βέροια για το ραβανί, τα Ιωάννινα και η Ξάνθη για τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού…

Διασκεδάστε μέχρι πρωίας

Γνωστή παγκοσμίως για τη μοναδική και πολυδιάστατη νυχτερινή της ζωή, η χώρα μας αποτελεί ιδανική επιλογή για εσάς που θέλετε να ζήσετε έντονα, αφήνοντας πίσω άγχη και προβλήματα. Εδώ, οι νύχτες διαρκούν περισσότερο και το κέφι διατηρείται αμείωτο, προσφέροντας στιγμές αξέχαστες. Όπως είναι φυσικό, οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, κρατούν τα σκήπτρα στη νυχτερινή διασκέδαση. Αν θέλετε λοιπόν να… το ρίξετε έξω, σίγουρα θα βρείτε το μέρος που θα απογειώσει τη διάθεσή σας.

Γνωρίστε τοπικές παραδόσεις και έθιμα

Αναμφισβήτητα, η σημαντικότερη εορταστική περίοδος του χειμώνα είναι αυτή των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται από πλήθος τοπικών παραδόσεων και εθίμων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα και καραβάκια διακοσμούν σπίτια και δρόμους. Μελωδικές καμπάνες και παιδικά κάλαντα αντηχούν σε πόλεις και χωριά. Από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα είναι οι «μωμόγεροι», σε πολλά μέρη της Μακεδονίας και της Θράκης, τα διονυσιακά «ραγκουτσάρια» στη Καστοριά και οι «φωτιές» στη Φλώρινα. Την Πρωτοχρονιά κυριαρχούν τα έθιμα για καλή τύχη, όπως το κρέμασμα της κρεμμύδας στην πόρτα και το σπάσιμο του ροδιού. Την ημέρα των Θεοφανείων γίνεται καθαγιασμός των υδάτων, με τη ρίψη ενός σταυρού στο νερό, ενώ άνδρες και γυναίκες βουτούν για να τον πιάσουν.

Την περίοδο της Αποκριάς κυριαρχούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με την Πάτρα και την Ξάνθη να έχουν τα πρωτεία. Το έθιμο του «βλάχικου γάμου» στη Θήβα, οι «τζαμάλες» στα Ιωάννινα, το «γαϊτανάκι» στη Λιβαδειά, το κάψιμο του «τζάρου» στη Ξάνθη, οι «μπούλες» στη Νάουσα και τα «αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι είναι τα πιο χαρακτηριστικά αποκριάτικα έθιμα.

Ζήστε ρομαντικές στιγμές

Αν ανήκετε στους «αθεράπευτα» ρομαντικούς, πάρτε το ταίρι σας από το χέρι και ακολουθήστε μας:

Στο Ναύπλιο, από τις ομορφότερες, αλλά και πιο ιστορικές πόλεις της χώρας, για έναν περίπατο στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στο κάστρο του Παλαμηδίου και στο πολυφωτογραφημένο φρούριο Μπούρτζι, χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων.

Στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς με τα πέτρινα αρχοντικά, τους μεσαιωνικούς πύργους, τα ιστορικά κτίρια και τις παμπάλαιες εκκλησιές.

Στο Γαλαξίδι, την ξακουστή ναυτοπολιτεία, αλλά και τη γειτονική Ναύπακτο, που μαζί αποτελούν από τα πλέον ρομαντικά «δίδυμα» της ενδοχώρας.

Στο Νυμφαίο Φλώρινας, όπου θα θαυμάσετε τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά και καλντερίμια του χωριού.

Στα χιονοσκέπαστα χωριά Ελάτη και Περτούλι, από τα πιο αγαπημένα ορεινά, χειμερινά θέρετρα.

Στο Πάπιγκο, από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά χωριά του δυτικού Ζαγορίου.

Από τα αστικά κέντρα ξεχωρίζει η Θεσσαλονίκη, η μεγαλούπολη της Βόρειας Ελλάδας με την πολυπολιτισμική αύρα και φυσικά η Αθήνα με τη γοητευτική ατμόσφαιρα του ιστορικού της κέντρου.