Για όσους βαρέθηκαν τη θάλασσα και θέλουν μια μικρή δόση από βουνό, η ορεινή Κορινθία είναι ο τέλειος προορισμός. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα βρίσκεται η λίμνη Δόξα. Καταπράσινα βουνά, ρυάκια με γάργαρα νερά και γραφικά χωριουδάκια με πέτρινα σπίτια συνθέτουν το σκηνικό της γύρω περιοχής.

Ads

Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Κατά το παρελθόν η λίμνη έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές καλύπτοντας όλο τον ευρύτερο κάμπο της Φενεού και καταστρέφοντας τις καλλιέργειες των τότε κατοίκων της περιοχής. Στο κέντρο της λίμνης υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Παλαιότερα υπήρχε εκεί η Μονή Αγίου Γεωργίου αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.

Γύρω από τη λίμνη αναπτύσσεται ένα δάσος ελάτης και μαυρόπευκων που σε πολλά σημεία ενώνεται με μεικτά δάση βελανιδιών, καστανιών, φτελιών και κοκκορεβυθιών. Σε κάποια σημεία της όχθης, δημιουργούνται μικρά λιβάδια στα οποία υψώνονται μεγάλες βελανιδιές, πλατάνια, ιτιές και λεύκες, ενώ γύρω γύρω αναπτύσσονται μικροί καλαμιώνες.

image

Ads

image

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιαστούν με το μέρος, καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν τόσο περιμετρικά της λίμνης, όσο και μέσα από το βουνό. Αξίζει να κάνετε βόλτα με το ποδήλατο και να εξερευνήσετε τις γύρω περιοχές.

Δεν είναι λίγοι πάντως οι τολμηροί που πραγματοποιούν και καταδύσεις στα παγωμένα νερά της λίμνης, αναζητώντας “κρυμμένους θησαυρούς” που βρίσκονται βυθισμένοι σε βάθος περίπου 8 μέτρων.

image

image