Το Αιγαίο είναι γεμάτο πανέμορφα νησιά, όμως τον Αύγουστο κυρίως κατακλύζονται από πάρα πολύ κόσμο. Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί ωστόσο που προσφέρονται για ήσυχες διακοπές μακριά από την πολυκοσμία.

Ads

Αυτά είναι μερικά από τα πιο εναλλακτικά νησιά για να χαλαρώσετε σε αμμουδερές παραλίες και να κολυμπήσετε σε κρυστάλλινα νερά. 

Ανάφη

image

Ads

Φτάνοντας στο λιμάνι του Αγ. Νικολάου, μπορεί να απολαύσει κανείς τη θέα της χώρας που είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, πάνω στα ερείπια ενός βενετσιάνικου κάστρου. Κατάλευκα σπίτια με θόλους, μπλε παράθυρα, στενά δρομάκια και ανθισμένες βουκαμβίλιες, θα σας θυμίσουν τα Αναφιώτικα, τη συνοικία κάτω από την Ακρόπολη, η οποία χτίστηκε από επιδέξιους Αναφιώτες μάστορες το 1860-70.

Οι φυσιολάτρες θα έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 18  χιλιομέτρων και να δουν τα φουρνόσπιτα, παλαιές αγροικίες με αποθήκη και μεγάλο φούρνο. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον Κάλαμο, που είναι ο υψηλότερος μονόλιθος της ανατολικής Μεσογείου και ο  δεύτερος ψηλότερος μονόλιθος της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ. Στην κορυφή του Καλάμου και σε υψόμετρο 460 μέτρων βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας, όπου μετά από πεζοπορία μιάμισης ώρας συναντάς ένα επιβλητικό ορεινό τοπίο, που κόβει την ανάσα.

Ηρακλειά

image

Το δυτικότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν γαλήνιες διακοπές. Γαλαζοπράσινα νερά και ναυάγια στο βυθό (Αλιμιά), μεγαλειώδη σπήλαια (του Αϊ-Γιάννη), και ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο τοπίο συνθέτουν το λιλιπούτειο παράδεισο της Ηρακλειάς.

Η Ηρακλειά έχει 151 κατοίκους και αποτελείται από δύο οικισμούς: τη Παναγία ή Χώρα και τον Άγιο Γεώργιο όπου βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Δεν έχει έντονη νυκτερινή ζωή, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήσυχους περιπάτους ή καταδύσεις για να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό.

Γαύδος

image

Εδώ το σκηνικό θυμίζει αρκετά το Γαϊδουρονήσι. Στη Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, σάς περιμένουν παραδείσιες παραλίες (Σαρακήνικο, Αι – Γιάννης, Πύργος, Ποταμός, Τρυπητή), κεδροδάση που ακουμπούν στη θάλασσα και καλοχαραγμένα μονοπάτια για περιήγηση στους λιγοστούς οικισμούς. Το καλοκαίρι κατακλύζεται κυρίως από κατασκηνωτές που θέλουν να νιώσουν την απόλυτη ελευθερία και τη ξεχωριστή ενέργεια του τόπου. Το νησάκι συνδέεται με καραβάκια από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια και τη Χώρα Σφακίων.

Φούρνοι

image

Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να ζήσετε από κοντά την παλιά Ελλάδα. Να πάρετε το καράβι με προορισμό τους Φούρνους. Οι Φούρνοι Ικαρίας (ή Κορσεών – το νησί των Κουρσάρων) είναι ένας σχηματισμός από μικρά νησιά και βραχονησίδες, από τα οποία κατοικούνται μόνον δύο: το ομώνυμο ( Φούρνοι) και η Θύμαινα. Εδώ δεν έχει «αξίζει να δεις» αλλά «αξίζει να ζήσεις»… τις πιο ήσυχες και ανέμελες διακοπές!

Σαμοθράκη

image

Στο νησί της Σαμοθράκης η βλάστηση οργιάζει. Ποτάμια, βάθρες, πλατάνια, μονοπάτια στην άγρια φύση και λιβελούλες συνθέτουν ένα παραμυθένιο τοπίο. Εδώ καλό θα είναι να κατασκηνώσεις στο παλιό δημοτικό κάμπινγκ, μια ζούγκλα δίπλα στην θάλασσα. Αν και στις βάθρες υπάρχουν πολλές καβάτζες για να στήσετε τη σκηνή σας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν είναι λίγες οι επισκέψεις της αστυνομίας που ψάχνει να γράψει σκηνίτες για πρόστιμα.

Σίκινος

image

Η Σίκινος, ένα μικρό νησάκι μεταξύ Ίου και Φολεγάνδρου, αποτελεί την ιδανική επιλογή για ήσυχες διακοπές αποφόρτισης από τα άγχη και τις φροντίδες μιας κουραστικής καθημερινότητας. Τοπίο αυθεντικά κυκλαδίτικο, όπου κυριαρχούν οι αναβαθμίδες με τις ξερικές καλλιέργειες, οι ξερολιθιές, τα πολυάριθμα ξωκλήσια και φυσικά οι καταπληκτικές παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά.